Menu Zavřít

Gastroprůvodce pohraničím: Spanilé jízdy na jih, západ i sever

5. 7. 2016
Autor: Facebook

Chcete vidět čtvrt století po pádu komunismu skutečně sjednocenou Evropu, jak jsme si kdysi slibovali? Nic vám ji neukáže líp než průvodce Michelinu. Zatímco v Česku se – právem i neprávem – soustředí pouze na Prahu, v sousedním Německu je restaurací oceněných nebo jen doporučených plno.

Sotva přejedete hranici na jihu, západě a bohužel i na severu, kde bývala NDR, hned je mapa plná praporků značících vybrané podniky.

Ale všechno špatné je pro něco dobré, říká se. Proč toho nevyužít, když se zrovna nacházíte někde v českém příhraničí a nemůžete najít restauraci, kde to nejen v kuchyni nevypadá jako v pořadu Ano, šéfe?

Jih

Začněme v jižních Čechách, kde poslední dobou tráví dovolenou stále více Čechů. Jen kousek od Strážného na Šumavě, tedy nedaleko Lipna, najdete ve Freyungu , elegantní restaurant s místní i mezinárodní kuchyní. Pozor, neberou tady psy ani kreditky.

Pokud ale míříte gastronomicky výš, zajeďte si do vyhlášeného restaurantu ve Waldkirchenu, který má michelinskou hvězdu. Tady nabízejí sice místní, ale velmi inovativní menu a z letní terasy také úžasný výhled na Bavorský les. Takhle nějak vypadá i chutná skutečná venkovská kuchyně.

 Restaurant Johanns ve Waldkirchenu (Zdroj: Restaurant Johanns)

A když už jsme u michelinských ocenění: Bibem Gourmand, tedy dobrým jídlem za dobrou cenu, které obvykle hledáme právě na venkově, se pyšní podnik v Grafenau, tradiční restaurant rodiny Endlů. Ani sem to z Česka není vůbec daleko, jen se podél česko-německé hranice stále posouváme severozápadně. Čeká vás tu moderní kuchyně s lokálními prvky a hlavně přátelská rodinná atmosféra.

Západ

Kousek pod Železnou Rudu, kam Němci jezdí po práci prohrát svá eura a také za holkami, si v rámci sousedské reciprocity můžete pro změnu vyjet do Zwieselu. Tady najdete Marktstube, kde se určitě najíte lépe než v Rudě.

Situace se opakuje také u Rozvadova. Zatímco my jsme z něj udělali území hříchu plné hazardu a prostituce, jemuž by Němci zajisté slušně řekli schmutzig, na německé straně hranice najdete ve Wernbergu-Köblitzu další restauraci pyšnící se Bibem, a sice Kaminstube. V ní najdete nejen perfektní a moderně provedenou místní kuchyni Josefa Brauna, ale také unikátní interiér obložený švýcarskou jedlí. Nezapomeňte si tady dát líčka a v případě hezkého počasí si sednout ven pod vysoké stromy.

Wirtshaus im Gut ve Wunsiedelu-Göpfersgrünu je sice v podstatě obyčejná krčma vzdálená nějakých 30 kilometrů západně od Chebu, to ale vůbec neznamená, že se tu skvěle nenajíte. A co víc: obsluha tu nosí tradiční dirndl, jestli jste i na tohle…

Sever

NDR si málokdo spojí s kvalitní gastronomií. Jenže bývalé východní Německo se nám v posledních letech na hony vzdálilo i gastronomicky. Jeho někdejší území sice není tak plné michelinských hvězd a Bibů jako západní část země, kvalitních restaurací i hospod tu ale najdete víc než dost.

Zkuste třeba v Dohně u Pirny, jež leží kousek od dálnice do Drážďan. Nejenže má Biba, ale vaří tady nám velmi dobře známou kuchyni – jen o trochu sofi stikovaněji. Zkuste zdejší pečeni s červeným zelím v medu a bramborovými knedlíky.


Přečtěte si recenze na české restaurace:

Horoměřická Unico Osteria: Bravo, Davide!

BRAND24

Příliš drncavá gastronomická plavba

Bistro Provocateur moc neprovokuje

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).