Menu Zavřít

15 gigantických čínských projektů, které mají světu vytřít zrak

28. 3. 2017
Autor: Profimedia

Do svých rychle rostoucích megapolí chce Čína během následujících deseti let přestěhovat 250 milionů lidí z venkova. Projděte si náš výběr gigantických infrastrukturních staveb, které mají pomoci udělat z Číny dominantní velmoc třetího tisíciletí.

Konunisté rádi staví ve velkém stylu. Rudá Čína následuje příkladu svých sovětských ideologických bratří z minulosti a staví s chutí a s ambicemi. Pokochejte se ve fotogalerii patnáctkou projektů, které mají Západu doslova vzít vítr z plachet. Jejich cena stoupá do miliard dolarů.

Projděte si 15 projektů ve fotogalerii:

1. Teleskop v Pingtangu

Teleskop v Pingtangu byl zprovozněn v září 2016 a v současnosti je největším teleskopem na světě.

Teleskop v Pingtangu byl zprovozněn v září 2016 a je v současnosti největším radiovým teleskopem na světě. Stavba stála čínskou vládu 110 milionů dolarů (2,8 miliardy korun).

2. Kantonská opera

Opera v Guangzhou je jednou ze tří největších v Číně. Navrhla ji věhlasná architektka Zaha Hadid.

Opera v jihočínském Kantonu je jedním ze tří největších divadelních sálů v Číně. Návrh pochází z pera proslulé architekty Zahy Hadidové. Opera vyšla Číňany na 200 milionů dolarů (5 miliard korun).

3. Čchin-lingský tunel

Cestu tunelem v čínském Quinlingu řidičům zpestřují pestrá světla a rostliny. Tunel je nejdelším dálničním tunelem v Číně a měří více než 11 kilometrů.

Automobilový tunel protínající pohoří Čchin-ling je nejdelším dálničním tunelem v Číně. Jeho délka přesahuje 17 kilometrů a náklady se vyšplhaly na 473 milionů dolarů (12 miliard korun). Průjezd tunelem řidičům zpříjemňují pestrá světla a rostliny.

4. Centrála čínské státní televize v Pekingu

Futuristická stavba centrály čínské státní televize v Pekingu.

Rozporuplná budova státní televize se skládá ze šesti vertikálních a horizontálních sekcí a čínská vláda za ni zaplatila 760 milionů dolarů (19 miliard korun). Na výšku má 234 metrů. Budova s 44 podlažími byla dokončena v roce 2004.

5. Světové finanční centrum v Šanghaji

Věž světového finančního centra v Šanghaji (vlevo), uprostřed 2. nejvyšší budova na světě Shanghai Tower, napravo Jin Mao Tower.

Mrakodrap měřící 492 metrů (na snímku uprostřed) se nachází v šanghajské obchodní čtvrti Pchu-tung. Jedná se o dosud nejvyšší stavbu v lidové republice, dokončena byla roku 2013. Stavba vyšla čínskou vládu na 1,2 miliardy dolarů (30 miliard korun). V budově se nachází především kanceláře, ale také hotel, konferenční místnosti, nákupní střediska a trojice vyhlídkových plošin.

BRAND24

Zdroj fotografií Profimedia.cz


O Číně dále čtěte:

Žádné dluhy v dolarech. Čínu opouštějí stamiliardy

Trump napsal čínskému prezidentovi. Telefonátu se Čína obává

Test Hedvábné stezky: do Británie dorazil první nákladní vlak z Číny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).