Menu Zavřít

Skanska odmítá svou vinu na většině závad na dopravních stavbách

8. 4. 2011
Autor: profit

Skanska dnes zopakovala, že odmítá vinu na většině kritizovaných závad na dopravních stavbách, které jí vytýká Ředitelství silnic a dálnic.

Foto: Profimedia.cz

Podle dřívějších odhadů ŘSD celková výše reklamací staveb činí asi 600 milionů korun. Stát na některých místech silnic umístil i cedule, které mají upozornit na špatně provedenou práci. Podle člena představenstva firmy Michala Reitera v některých případech ani nejsou na úsecích, kde firma staví, ale je například jen členem sdružení.

Jedním z příkladů je takzvaná Svitavská radiála, která je součástí městského okruhu v Brně. “Měli jsme technický problém s krytím výztuže, který odstraňujeme. Na druhou stranu je silnice ve výstavbě, proto nemůže být reklamována,“ uvedl Reiter. Firma proto nechápe, proč Ředitelství silnic a dálnic o reklamacích hovoří. Reiter se domnívá, že jde o nedorozumění. Vadí mu především, že se o reklamacích dozvídá nejdříve z médií a až poté dostane Skanska dopis od ŘSD.

Celkem podle Reitera ŘSD reklamuje asi 30 procent z velkých staveb, které firma pro stát dělá. “Některé reklamace mohou být oprávněné, některé oprávněné zčásti, některé ani nemohou nastat,“ uvedl Reiter. Podle něj to firmu poškozuje a má to dopad na zakázky v oblasti rezidenční výstavby bytů.

Skanska čelí mimo jiné kritice při výstavbě dálnice D47 na úseku Hladké Životice-Bílovec na Ostravsku, kde se sesunul svah. Podle firmy se staví na nevhodném geologickém území. “Cesta v tomto místě asi neměla vůbec být,“ uvedl Reiter. Trasování je podle něj v kompetenci investora. “My nerozhodujeme o tom, kudy stavba půjde,“ uvedl Reiter. ŘSD podle firmy nyní účelově podle staré smlouvy reklamuje „něco z dávné minulosti“, co již uznalo za svou chybu. Firma naopak čeká, až jí ŘSD zaplatí zhruba 100 milionů korun, které jí vyfakturovala.

ebf - tip - debata

Skanska uvedla, že nedávno vyměnila 560 tlumících prvků svodidel z celkového počtu asi 3000 na úseku dálnice D1. Důvodem byly problémy s certifikací. “Pro nás bylo jednodušší je vyměnit, než se o tom dohadovat,“ uvedl Reiter. Podle něj jsou nové i staré díly prakticky stejné a nijak neohrožovaly bezpečnost provozu a nebylo na úseku dálnice nutné ani omezovat rychlost na 100 kilometrů v hodině.

Na silnici D11 Skanska řeší také deformace vozovky v úseku Chýš-Osičky na Královéhradecku. Čeká na výsledek odborné expertízy. Podle něj se opravy týkají cca 200 metrů vozovky a náklady na opravu nepřesáhnou 50 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).