Menu Zavřít

Nehodláme stát v koutku

28. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Předsednictví EU patří k nejprestižnějším unijním akcím vůbec. Jednotlivé státy během něj ovlivňují směřování celé Evropy, podstatný impulz zažívá i domácí podnikání. Také česká vláda hodlá svou šanci využít naplno. ČESKÉ PŘEDSEDNICTVÍ EU V první polovině roku 2009 se Česko chopí kormidla sjednocené Evropy.

Předsednictví EU patří k nejprestižnějším unijním akcím vůbec. Jednotlivé státy během něj ovlivňují směřování celé Evropy, podstatný impulz zažívá i domácí podnikání. Také česká vláda hodlá svou šanci využít naplno.

ČESKÉ PŘEDSEDNICTVÍ EU

V první polovině roku 2009 se Česko chopí kormidla sjednocené Evropy. Získá tak neocenitelnou šanci jak své vnitřní priority prosadit i na takto vysoké úrovni. „Naším mottem bude Evropa bez bariér, tedy například bez diskriminačních překážek na vnitřním trhu. To se týká zejména volného pohybu pracovních sil a služeb. Navenek se pokusíme prosadit také liberálnější obchodní politiku se třetími zeměmi,“ klade si ambiciózní cíle Jan Sochorek ze Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády.

„Například budeme mít šanci zasáhnout do projednávání legislativy upravující principy vzájemného uznávání v oblasti volného pohybu zboží. Ve stejné době by také měly jednotlivé státy začít plnit dohodu o snižování administrativní zátěže pro firmy,“ dodává.

Předsednictví totiž rozhodně není pouze formální záležitost bez reálného vlivu. Češi budou šest měsíců řídit širokou paletu unijních orgánů, předsednického kladívka se chopíme i na rozhodujících schůzkách odborných ministrů. Právě na našich zástupcích potom bude do značné míry záviset obsah projednávané agendy i to, jak se k ní jednotlivé státy postaví.

DNEŠNÍ STAROST, ZÍTŘEJŠÍ ZISK

Z podnikatelského hlediska jsou na předsednictví pochopitelně nejlákavější stovky milionů korun, které bude muset vláda vydat na zajištění souvisejících služeb. Dlouhodobý profit však může být ještě vyšší.

„Budeme mít možnost prezentovat možnosti české ekonomiky.

Dobře zvládnuté předsednictví také slibuje další impulz pro příliv zahraničních investic, když se nám podaří prezentovat se jako silný a organizačně schopný partner,“ doplňuje Sochorek. „A v neposlední řadě budeme mít šanci stát se kontaktním místem mezinárodního podnikatelského sektoru.

To by měly zajistit avizované odborné konference, semináře a workshopy,“ říká.

NA RŮŽOVÝ SAD ZAPOMEŇTE

Zatímco slibné časy nás teprve čekají, konkrétní problémy se objevují už dnes. V posledních dnech například vzbudilo rozruch rozhodnutí vlády o snížení požadavků na minimální jazykové znalosti příslušných úředníků. Stačit by jim nově měla pouze ta nejzákladnější znalost francouzštiny. „Myslím, že první stupeň je dostačující, protože komunikovat budou moct i v angličtině,“ konstatovala ministryně školství Dana Kuchtová. Státem placené kurzy tohoto jazyka by však podle ní měly pokračovat, abychom vyjádřili porozumění zemi předsedající Evropské unii před námi. Nabízí se však otázka, zda by místo porozumění nebylo lepší pouze rozumět.

Potenciálně problematická by se navíc mohla ukázat i realizace cílů českého předsednictví. V první polovině roku 2009 se budou konat volby do Evropského parlamentu, bude se vybírat nový předseda Evropské komise, na stůl se možná znovu dostane téma Ústavní smlouvy a na unijní dveře zaklepe i Chorvatsko. Revize se bude dožadovat také unijní rozpočet či stále hůře sloužící institucionální struktura.

CIF24

V tomto vroucím kotli událostí bude chtít Česká republika prosazovat kontroverzní otázky liberalizace, reformy společné zemědělské politiky nebo energetické politiky, se kterými se obtížně potýkali i hráči velikosti Velké Británie.

Ale přestože v řadě oblastí asi budou muset čeští zástupci své ambice omezit, rozhodně nemá smysl vzdávat boj před prvním výstřelem. „Podnikatelé se nemusí obávat, že by Česká republika hodila přes palubu svou hlavní prioritu, tedy konkurenceschopnost, svobodný unijní trh a liberální obchodní politiku,“ odvrací případné obavy Jan Sochorek. Snad by nás tedy neměl potkat osud Rakouska, které v obavě z případného neúspěchu své snahy zaměřilo například na nekonfliktní téma rovnosti pohlaví.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).