Menu Zavřít

Google a ti lepší

28. 5. 2004
Autor: Euro.cz

On-line encyklopedie naleznou odbornější odkazy

Jak pravidelní čtenáři mých sloupků vědí, jsem nadšeným příznivcem Googlu. Nicméně čas od času nastane situace, kdy vás univerzální vyhledávací nástroj zahltí odkazy a neposkytne přesně to, co hledáte. Web naštěstí nabízí celou řadu zdrojů – některé z nich volně dostupné, jiné placené - jež dokážou najít přesnější výsledky pro odborné rešerše.

Řekněme, že byste chtěli zjistit, co světové sdělovací prostředky uvedly o událostech v iráckém vězení Abu Ghraib. Když jsem zadal v Googlu dotaz na “abu ghraib”, získal jsem 175 tisíc odkazů. I po doplnění výrazem “+media” vyhledávač stále nabízel 92 tisíc internetových stránek – většinou šlo o weblogové povídání týkající se pokrytí této aféry v médiích.
Produktivnější hledání je nutné omezit na tiskoviny, vysílání a zpravodajské on-line servery. Existují dva efektivní způsoby, jak toho docílit: jednak zpravodajský server Googlu na adrese news.google.com a jednak server Daypop (www.daypop.com). Google disponuje širším pokrytím, ale přesto nalezl patnáct tisíc odkazů, Daypop stejné hledání hbitě zúžil na 591.
Mnoho dalších odborných informačních nástrojů představuje spíše databázi než vyhledávač. Pokud hledáte (anglické) vysvětlení, jak fungují věci od abiogeneze po žárové zinkování, howstuffworks.com zřejmě najde to, co potřebujete. Jde o druh encyklopedie on-line obsahující vysvětlení všech aspektů chodu světa kolem nás, ačkoli si nejlépe vede v oblastech příbuzných počítačovým technologiím. Když zadáte hledaný termín, server vrátí seznam relevantních článků.

WIKIPEDIA TVOŘÍ JEDEN z významnějších projektů na webu. On-line encyklopedie (www.wikipedia.com) obsahuje práci více než šesti tisíc dobrovolníků a pokrývá obrovský rozsah předmětů, i když si přece jen vede lépe ve vědě a technice než v umění a kultuře. Proto asi nepřekvapí, že články mají nerovnoměrnou hloubku a kvalitu. Pokud zjistíte nějaký omyl a navrhnete příslušnou opravu, jde o vítanou zpětnou vazbu. A pokud najdete zatím nepokryté téma, můžete beze všeho vytvořit nový článek. O tom, které opravy a příspěvky si zasluhují zveřejnění, rozhoduje ovšem redaktorská skupina.
Zatímco tištěné encyklopedie většinou následovaly dinosaury, přežívají kompendia znalostí jako internetové produkty. Encyklopedie Britannica (www.eb.com) existuje v on-line formě jako předplacená služba za 60 dolarů ročně. Spíše dětem určená World Book se stále drží v tisku, ale také ji můžete předplatit na adrese www.worldbookonline.com za 50 dolarů ročně. Jednou z výhod tradičních referenčních prací je to, že na rozdíl od přemíry informací na webu jsou jejich fakta dobře prověřena.
GuruNet (předplatné 30 dolarů na www.gurunet.com) představuje jinou cestu k ověřeným informacím – nabízí rychlý přístup k různým standardním referenčním dílům od American Heritage Dictionary až po on-line vědecké a matematické encyklopedie společnosti Wolfram Research. Při hledání s GuruNetem nemusíte otevírat prohlížeč a výsledné seznamy odkazů neobsahují inzerci. Začnete tím, že si nainstalujete malý vyhledávací program – zatím existuje pouze ve verzi pro Windows, varianta pro Macintosh se však má objevit ještě letos. Potom můžete vyvolat referenční odkazy pouhým klepnutím klávesy Alt na libovolném slově na obrazovce nebo tak, že zadáte termín hledání v panelu nástrojů skrývající se na kraji pracovní plochy. Bez ohledu na zvolenou metodu dojde k zobrazení okna se základní informací o tématu a volbách pro doplňující data. Například název společnosti vyhledá zprávy o ní a cenu akcií, zatímco technický termín najde jeho definici a záznam v encyklopedii.
GuruNet nabízí zábavnou funkci pro intelektuálně zvědavé – obsahuje lexikon WordNet Princetonské univerzity. Podobně jako slovník uvádí definice, ale navíc zajišťuje odkazy na příbuzné termíny nebo pojetí. Tím vytváří řetězy informací, které mohou vést daleko od oblasti určené původním dotazem.
Zamlada jsem se s potěšením zabýval něčím velmi podobným – totiž sledováním křížových odkazů ve velkém slovníku v knihovně. Internet samozřejmě tvoří téměř neomezené referenční dílo, a není proto snadné poskytnout více než jen nepatrnou ukázku dostupných vyhledávacích nástrojů. Chcete-li získat seznam mých dalších oblíbených stránek, přečtěte si tento článek na adrese www.businessweek.com/technology/flash01.htm.

E-mail: techandyou@businessweek.com

BusinessWeek on-line Sbírku minulých sloupků a recenze technologických produktů, jež jsou dostupné pouze on-line, najdete v sekci Technology & You na adrese www.businessweek.com/technology/

MMF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Pavel Makovec, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).