Menu Zavřít

Zřejmě největší břidlicové ropné pole v USA ukrývá 20 miliard barelů ropy

18. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Američtí geologové objevili v západním Texasu zřejmě největší nekonvenční ropné pole v USA. Břidlicové naleziště v oblasti Wolfcamp v Permské pánvi ukrývá podle nejnovějších odhadů americké geologické služby USGS 20 miliard barelů ropy a 1,6 miliardy barelů zemního plynu. Podle serveru CNNMoney by to znamenalo, že je třikrát větší než současná největší břidlicová formace Bakken v Severní Dakotě.

V oblasti Wolfcamp se těží ropa již od 80. let 20. století tradičním vertikálním způsobem. Nyní však společnosti využívají horizontální těžbu a hydraulické štěpení, tzv. frakování, aby se dostaly k rezervám nekonvenční ropy, tedy takové ropy, která se nachází v nezvyklých formacích, jako je břidlice, a není zde v tradičních oddělených jezírkách, ale je v celé formaci. USGS musí odhadnout, kolik ropy zde ještě může být objeveno a zda je technicky vytěžitelná.

BRAND24

„Dokonce i v oblastech, kde se vytěžily miliardy barelů ropy, je stále potenciál k nalezení dalších miliard,“ uvedl v prohlášení Walter Guidroz z USGS. „Změny technologie a průmyslových postupů mohou mít významný vliv na to, jaké zdroje jsou technicky využitelné, a to je důvod, proč stále posuzujeme zdroje v USA a ve světě.“

Přečtěte si, jak jsou na tom s těžbou Rusové:

Zisk Rosněfti se kvůli levné ropě propadl o 77 procent

Ropná plošina v USA

Podle CNN se těžba prostřednictvím frakování podílí na celkové těžbě ropy v USA více než polovinou. V roce 2000 bylo v USA pouze 23 tisíc frakovacích zařízení, které vytěžily zhruba 102 tisíc barelů ropy denně. Loni jich bylo již 300 tisíc a těžily 4,3 milionu barelů ropy denně. Těžba ropy z břidlic v USA způsobila prudký pokles cen ropy od roku 2014 z více než 100 dolarů za barel až na 25 dolarů na počátku letošního roku.


Čtěte dále:

Rusko slíbilo omezení těžby ropy. A spustilo nový vrt v Kaspickém moři

Šéf Rosněfti odmítá dohodu s OPEC

Rusko prodalo většinu v Bašněfti. Za 330 miliard rublů ji získal státní Rosněfť


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).