Menu Zavřít

O2 zvýšila zisk o desetinu, mobilních zákazníků ale ubylo

28. 7. 2016
Autor: O2

Operátor O2 v prvním pololetí zvýšil konsolidovaný čistý zisk o desetinu na 2,55 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o necelé jedno procento na 18,22 miliardy Kč, proti loňsku ale jejich pokles zpomalil. Výnosy v segmentu pevných linek se snížily o 1,5 procenta a mobilní služby zaznamenaly pokles o 0,5 procenta.

Na růstu zisku se odrazil zvyšující se zájem zákazníků o nové služby. „I přes pokračující tlak zejména v segmentu firemních zákazníků a od května též dopad nové regulace roamingu se O2 podařilo udržet výnosy na úrovni loňského roku a mírně zvýšit provozní zisk,“ uvedla firma.

V samotném druhém čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk firmy meziročně stoupl o 4,3 procenta na 1,31 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o půl procenta na 9,19 miliardy korun, snížily se ale také provozní náklady meziročně o 4,4 procenta pod dvě miliardy korun. Analytik Komerční banky Miroslav Frayer uvedl, že čtvrtletní výsledky O2 mírně překonaly tržní odhad a vyšší než očekávání byl zejména pokles provozních nákladů. „Výsledky vnímáme mírně pozitivně, cena akcií by měla reagovat růstem,“ doplnil.

Počet mobilních zákazníků se snížil o 0,9 procenta na 4,9 milionu, průměrný měsíční výnos na jednoho se ale zvýšil o dvě koruny na 286 korun. Datový provoz stoupl o 80 procent a počet klientů využívajících internet v mobilu se zvýšil o 15 procent na 1,67 milionu. Více než polovina telefonů v síti O2 již spadá do kategorie chytrých zařízení a každý čtvrtý podporuje technologii LTE. Počet uživatelů O2 TV se zvýšil o 30 procent na 247 tisíc.

Kvůli automatické obnově dat dostal operátor pokutu 4,5 milionu

Operátor O2 dostal pokutu 4,5 milionu

 O2 svoje ambice nekomunikuje, je ale jasné, že pevné linky jsou jen doplňkem jeho služeb

Množství pevných hlasových linek kleslo o 14 procent na 760 tisíc. „Neomezené volání z pevných linek do všech sítí, které nabízíme od začátku roku, si naši zákazníci oblíbili. Svědčí o tom skutečnost, že s novým tarifem volají o 40 procent více, počet odchozích minut do mobilních sítí vzrostl o více než 200 procent,“ dodal generální ředitel O2 Tomáš Budník.

Počet mobilních zákazníků na Slovensku vzrostl meziročně o sedm procent na 1,84 milionu. Výnosy slovenské dceřiné firmy rostly o jedno procento na 119 milionů eur.

Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF s podílem okolo 84 procent. Od O2 se loni oddělil vlastník pevné a mobilní sítě a datových center CETIN.


Dále čtěte:

BRAND24

O2 pod palbou, firmu kvůli změnám podmínek tarifů žaluje dTest

Kmitočty pro sítě LTE se prodaly za 2,6 miliardy korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).