Menu Zavřít

Zemědělci chtějí jako kompenzace za sucho čtyři miliardy

25. 8. 2017
Autor: Pixabay.com

Agrární komora chce, aby jako kompenzace za letošní sucho vyplatil stát zemědělcům 3,5 až čtyři miliardy korun. Škody, které jsou hlavně na Moravě, dosahují deseti až 12 miliard korun, řekl prezident komory Zdeněk Jandejsek. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve mluvil o možném příspěvku v hodnotě 1,2 miliardy korun, stejně jako za předloňské sucho. Peníze by chtěla komora získat ze státních podniků Lesy ČR a Budějovický Budvar s tím, že by firmy neodvedly peníze do rozpočtu.

Ministr uvedl, že počká na písemné podklady od komory, jak k této škodné částce došla. Pak se bude situací zabývat.

Sucho ovlivnilo v některých oblastech sklizeň katastrofálně. Jandejsek řekl, že v části Jihomoravského kraje jsou sklizně na úrovni 15 až 20 procent průměru předcházejících pěti let. Jandejsek by chtěl, aby stát vyplácel peníze všem pěstitelům, kteří prokážou, že mají ztráty oproti minulosti alespoň v hodnotě 30 procent.

Stát by měl vyplatit peníze podle Jandejska co nejrychleji. „Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ uvedl. Samotná výplata by ale podle něj mohla stačit až příští rok, aby poškozené podniky měly aspoň finanční příslib a mohly si vzít překlenovací úvěry od bank.

Podle prezidenta komory není požadavek neobvyklý, například před 15 lety se podle něj jako kompenzace vyplácelo šest miliard korun.

Ministerstvo podle Jurečky ještě finální škody způsobené suchem nezná, finalizuje je. Ani jejich přibližnou velikost neřekl. „Buďme realističtí v tom, že je tady potenciálně jedna hromádka peněz. A buď z ní víc uloupneme na kompenzaci škod a o to méně půjde na rozpočet příští rok, nebo tu bude obráceně. Chápu komoru, že chce maximalizovat svoje požadavky, ale já jsem tady od toho, abych posoudil stav,“ řekl dnes v reakci na požadavky komory ministr.

Modelová vlkost půdy Modelová vlhkost půdy Zdroj: ČHMÚ

Dodal, že sice chce poškozeným zemědělcům podat pomocnou ruku, ale na druhou stranu chce předvídatelné podmínky v národních dotačních podporách na příští rok. „Když nám to doloží, budeme se tím zabývat, ale úplně to tak nevidím,“ uzavřel Jurečka.

Letošní žně hodnotí komora jako průměr. „Mělo by se sklidit kolem sedmi milionů tun obilovin,“ řekl viceprezident komory Josef Kubiš. Obilí však bude nejspíš mít horší kvalitu a jsou veliké regionální rozdíly.

Do budoucna chce komora zavedení takzvaného fondu těžko pojistitelných rizik, který ministerstvo zemědělství původně plánovalo spustit už v tomto volebním období. Nakonec o jeho možných variantách bude rozhodovat až následující vláda.

Státní podnik Lesy ČR odvádí do státní rozpočtu část peněz ze svého zisku od roku 2013. V závěru loňského roku to bylo 5,6 miliardy korun, předloni odvod činil 8,22 miliardy korun. Budvar předloni odvedl 300 milionů korun.

BRAND24

Česko přichází o to nejcennější - o vodu. Zadržet ji mají opatření za miliardy

Dále čtěte:

Pivovary budou recyklovat vodu

Dotační eldorádo. Bioplynové stanice loni shrábly osm miliard

Itálii trápí sucho. Řím zvažuje vodu na příděl

Sucho ničí pražské stromy. Magistrát připravuje strategii pro boj s klimatickými změnami

 Ilustrační foto, Petřín


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).