Menu Zavřít

Zákaz kouření nebude stoprocentní

15. 6. 2010
Autor: profit

Už od 1. července dojde v Česku k podstatné změně pro majitele hospod a restaurací. Musí se rozhodnout, jestli bude jejich podnik kuřácký nebo nekuřácký.

Autor: Jakub Stadler

CONTENT24

Řešením je mít stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, jinak musí padnout rozhodnutí, o jakou klientelu z těchto dvou skupin více stojí. A svoji provozovnu musí označit příslušnou samolepkou. Podle ní se pak budou orientovat i zákazníci. Čeští podnikatelé se často bojí, že zákaz kouření v jejich podniku by jim odehnal kuřáky ke konkurenci. Bez cigarety to řada lidí totiž dlouho nevydrží. „Na tabáku je závislých až 80 procent kuřáků,“ říká přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková. V Česku kouří podle posledních průzkumů více než čtvrtina mladých lidí mezi 15 a 20 lety. V dospělosti kouří asi 30 procent populace. V Česku je podle odborníků přes 2,25 milionu lidí závislých na tabáku.

Anketa Profitu: Uživí se v Česku nekuřácké hospody a restaurace? ||
| ANO| Petr Marcinčák majitel Víno Marcinčák Třeba v řadě sklípků se kouřit smí a kuřákům je to přesto trapné a jdou na cigaretu sami ven. ||
| NE| Roman Vacho ředitel zámku Loučeň Kdyby zákaz platil pro všechny, byla by to jiná. Jestli si hospodský bude moct vybrat, asi zvítězí kuřáci. ||
| ANO| Martin Šampalík spolumajitel The Pub V rámci naší sítě máme jednu takovou hospodu v Plzni a bez problémů se uživí. ||
| NE| Jakub Bernardy majitel Conti Real Neladná Pokud mluvíme o klasických hospodách třeba na vesnici. Lepší výběrové restaurace si mohou dovolit být nekuřácké. ||
|
ANO| Artem Egorov spolumajitel Chirš** Dokázali to podnikatelé třeba v Itálii, tak proč ne i v Česku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).