Menu Zavřít

Zahlcené automobilky nemají prostor pro expanzi. Brzdí tím růst průmyslu

7. 8. 2017
Autor: Anna Vacková

Průmyslová výroba v červnu zpomalila meziroční růst na 2,2 procenta z květnových 8,1 procenta. Dařilo se výrobě aut, pryžových a plastových výrobků a kovovýrobě. Pokles naopak zaznamenaly výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, těžba a výroba ostatních dopravních prostředků, kam patří třeba produkce lodí, lokomotiv, letadel či jízdních kol. Podle analytiků stojí za zpomalením zahlcené automobilky.

Proti předchozímu měsíci byla průmyslová produkce po vyloučení sezonních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 3,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Podle statistiků přispěla nejvíce k meziročnímu růstu produkce motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která byla vyšší o 3,3 procenta. Výroba pryžových a plastových výrobků vzrostla o 7,7 procenta a kovovýroba o 4,1 procenta. Naopak výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu klesla o 6,5 procenta, výroba ostatních dopravních prostředků o 25,2 procenta a těžba a dobývaní o 16,5 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v červnu meziročně vzrostly o 4,9 procenta.

Cz Industrial Production

Zdroj: IEconomics.com

V průmyslových podnicích, které zaměstnávají více než 50 lidí, se v červnu meziročně zvýšil počet zaměstnanců o 1,8 procenta. Jejich průměrná mzda činila 31 092 korun a proti loňskému červnu byla o 6,5 procenta vyšší.

V celém druhém čtvrtletí vzrostla průmyslová produkce meziročně o 2,6 procenta. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů byla vyšší o 6,2 procenta. Ve letošním 2. čtvrtletí bylo totiž ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o čtyři pracovní dny méně. Proti prvnímu čtvrtletí stoupla průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů reálně o 1,3 procenta.

Analytici: Ve druhém pololetí přijde růst

„Průmysl v souladu s očekáváním trhu neudržel svoji květnovou rekordní dynamiku, avšak ochlazení svým rozsahem překvapilo,“ komentoval čísla analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Průmysl podle něj nicméně nadále vykazuje pěkné výsledky, a podporuje tak současný ekonomický růst. Solidní tempo průmyslových zakázek naznačuje, že průmyslu se bude dařit i nadále, dodal.

V útlumu zůstává těžební průmysl a slabší čísla přicházejí i z energetiky, řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Naproti tomu zpracovatelskému průmyslu se vede velmi dobře, i když zpomalení si za poslední měsíc nelze nevšimnout, zvláště u dosavadního lídra - výroby osobních automobilů. Důvodem zpomalení růstu je podle něj to, že průmysl zřejmě už naráží na své kapacitní možnosti, ať v podobě technologií nebo kvalifikovaných zaměstnanců.

Zpomalení červnové průmyslové výroby není potřeba přeceňovat, míní analytik ING Bank Jakub Seidler. Květnová čísla byla totiž velmi silná a v mnoha případech šlo o nejvyšší dynamiku výroby za posledních několik let. Průměrný dosavadním růst průmyslu v letošním roce činí 5,6 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2011. Příznivá dynamika průmyslu by měla pokračovat i nadále, a dnešní zpomalení tak není nutné vnímat negativně, jelikož pravděpodobně jde jen o korekci po velmi silném květnu, podotkl.


Průmysl zpomalil růst cen. Čtěte více

Továrna švýcarské firmy Datwyler Sealing Technologies CZ v Novém Bydžově, investici do závodu na lisované pryžové díly pro automobily zprostředkoval CzechInvest


Hodnota nových zakázek byla proti loňskému červnu vyšší o 4,8 procenta. „Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 1,7 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 11,1 procenta,“ uvedl ČSÚ. Analytik společnosti Deloitte David Marek upozornil, že to naznačuje pokračování mírného růstu produkce, byť mírnějším tempem než v předchozích měsících. Podobnou indikaci mírného zpomalení tempa růstu ukazují podle něj nižší hodnoty indexu nákupních manažerů.

BRAND24

Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda připomněl, že nepříjemně překvapila i čísla k červnové průmyslové výrobě v Německu, kde zaznamenali první letošní pokles. Oba výsledky jsou provázány, neboť podstatná část české průmyslové produkce, například autodíly, jsou dále zpracovávány právě v Německu. Výhledově český průmysl může zasáhnout i kauza týkající se kartelové dohody německých automobilek a i jejich další problémy, jež mohou vyústit v útlum celého německého autoprůmyslu i tamní ekonomiky, poznamenal.

Čtěte také:

Rekordní výroba aut: v pololetí stoupla o 5,1 procenta, hlavně díky Škodě

Nad očekávání. Průmyslová výroba v eurozóně vzrostla o 1,3 procenta

Macron chce zdražit emise CO2. Cenu elektřiny by to v Německu i Česku vyhnalo o 40 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).