Menu Zavřít

Začnou pojišťovny opravdu podnikat?

11. 2. 2008
Autor: Euro.cz

PRIVATIZACE POJIŠŤOVEN - V Česku je nyní devět zdravotních pojišťoven. Lidem nabízejí téměř totéž, nijak zvlášť si nekonkurují. A to by právě chtěla změnit navrhovaná reforma zdravotnictví, která mění pojišťovny na akciové společnosti.

Zdravotní pojišťovny budou, pokud Poslanecká sněmovna schválí zdravotní reformu, od roku 2009 důležitým hráčem. To ony budou nakupovat péči pro pacienty a nabízet jim výhody i smlouvy šité na míru. Budou vydělávat a zisk si rozdělí se svými klienty ve formě bonusů. Přání zdravotníků, aby si lidé vybírali lékaře, které by pak pojišťovny platily, ministerstvo nevyslyšelo. Naopak veškerou moc nad pacienty i lékaři budou mít pojišťovny. Ony budou zodpovědné za to, aby se pacient dostal k dobrému lékaři, nepříliš daleko od svého bydliště a nečekal na vyšetření nebo na zákrok příliš dlouho.

Ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt míní, že pacienti na této změně vydělají.

Reforma přeje připraveným

Jedna z nových pojišťoven, která vznikne na zelené louce, bude součástí soukromého zdravotnického impéria Agel, za nímž stojí ocelářský magnát Tomáš Chrenek. Než se stačila většina movitých podnikatelů rozkoukat, stihl už získat licenci na vlastní zdravotní pojišťovnu. Pokud chce, aby opravdu vznikla, musí do roka získat 50 tisíc pojištěnců. Bude je samozřejmě přetahovat odjinud. Základem budou jeho zaměstnanci, za které ročně zdravotním pojišťovnám odvádí dvě miliardy.

Společnost Agel vlastní nebo provozuje 10 nemocnic a jednu polikliniku na Moravě. Právě Chrenkovy aktivity a prozíravost, s níž je připraven na změny ve zdravotním pojištění, kritizují lékaři. „Úplně nejhorší je privatizace v jedné finanční skupině, která bude vlastnit zdravotnická zařízení i pojišťovnu. V USA je to například zakázané. Ministr Tomáš Julínek prosazuje konflikt zájmů,“ tvrdí místopředseda lékařské odborové komory Lukáš Velev.

Pozor, tunel!

Velké obavy mají odpůrci převodu zdravotních pojišťoven na akciovky z jejich následného tunelování. „Aby hrály fér, bude na ně dávat pozor nový úřad dohledu nad zdravotními pojišťovnami,“ oponuje obavám mluvčí ministerstva zdravotnictví Cikrt. Jeden z navrhovaných reformních zákonů se týká právě vzniku nového kontrolního úřadu, který by měl hlídat finanční zdraví pojišťoven.

„Obavy z tunelování jsou hloupé, protože v zákoně bude přesně dáno, co musejí pojišťovny s penězi dělat. Chceme, aby dosahovaly zisku, to je motivační záležitost. Ale o zisk se budou muset podělit s pojištěnci a jen malou část si budou moci nechat, diskutuje se o dvaceti procentech,“ tvrdí Cikrt.

CONTENT24

Akciovky ohrožují koalici

Ovšem nejenom zdravotnická veřejnost, ale i politici vidí transformaci zdravotních pojišťoven na akciové společnosti mnohem méně optimisticky než ministerstvo. Například lidovci se rozhodli právě tento záměr blokovat. „Přeměna zdravotních pojišťoven na akciové společnosti je zcela nepřijatelná. Ministerstvo se vůbec netají tím, že chce pojišťovny prodat,“ uvádí poslanec za křesťanské demokraty a člen zdravotního výboru sněmovny Ludvík Hovorka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).