Menu Zavřít

Vzdělaná pracovní síla a nízké platy lákají JPMorgan k expanzi do Varšavy

26. 4. 2017
Autor: čtk

Americká bankovní společnost JPMorgan Chase & Co možná ve Varšavě vybuduje rozsáhlé centrum podpory, z něhož by obsluhovala klienty v Evropě a v Asii. Práci by v něm mohlo najít až 2 500 lidí. Polsko by tak pocítilo pozitivní přínos rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii a s tím spojené plány některých firem přemístit aktivity z Londýna do jiných částí Evropy.

Zástupci JPMorgan podle zdrojů navštívili Varšavu minulý měsíc a hledali tam vhodné místo pro umístění kanceláří. Nové centrum by se stalo jedním z největších v Polsku.

Ve hře je ale i polské město Vratislav a maďarská metropole Budapešť. „V centru zájmu je ale Varšava,“ řekl zdroj agentury Reuters, který zároveň popřel, že záležitost souvisí s takzvaným brexitem, tedy rozhodnutím Británie odejít z EU. Na polském pracovním trhu je prý požadovaný počet kvalifikovaných sil.

Polsko má největší ekonomiku ve střední Evropě a podařilo se mu přilákat už více západních bank. Atraktivní je pro ně vzdělaná pracovní síla a zhruba třetinové platy ve srovnání se sousedním Německem. Asi 300 lidí už tam zaměstnává další americká banka Goldman Sachs, která jich tam hledá dalších 200. Pro švýcarskou banku Credit Suisse v Polsku pracuje několik tisíc lidí ve Varšavě a Vratislavi.

BRAND24

Podle odhadů se do Polska přesune ze západních zemí asi 35 tisíc až 45 tisíc pracovních míst z finančního sektoru. Brexit celý proces urychlí.

Přečtěte si také:

Obchodní výhody členství v EU jsou převážně imaginární, tvrdí institut

Brexit může poškodit rating unie

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).