Menu Zavřít

Vnitro plánuje fúzi

23. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Vojenská ZP o případném spojení...

Celý podtitul: Vojenská ZP o případnému spojení s pojišťovnou ministerstva vnitra nechce ani slyšet

Na trhu zdravotních pojišťoven se v tomto roce pravděpodobně odehrají velké změny. Kromě toho, že se o licence uchází několik nových pojišťoven, hovoří se o možných fúzích. Ministerstvo vnitra uvažuje o sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Týdeníku EURO tuto interní informaci potvrdil náměstek ministra Ivana Langra Jaroslav Salivar, který je zároveň předsedou správní rady ZPMV. K úvahám o spojení obou pojišťoven prý vedou racionální důvody, zejména podobné specifické skupiny pojištěnců. Ředitel Vojenské ZP František Beránek, který se o plánované fúzi dozvěděl od týdeníku EURO, však sloučení ústavů odmítá.

CONTENT24

Krize přijde. Jen nevíme, kdy „S ohledem na specifické postavení a úkoly, které plníme ve vztahu k Armádě České republiky a NATO, naše pojišťovna o fúzi neuvažovala a neuvažuje,“ uvedl Beránek v prohlášení pro týdeník EURO. Všichni čeští vojáci musejí být pojištěni právě u Vojenské ZP, která proto musí plnit určitá bezpečnostní kritéria. „Jsme v České republice jediní, kdo tyto podmínky splňuje,“ dodal Beránek. Navíc dle jeho slov o případné fúzi musí rozhodnout správní rada pojišťovny, nikoliv ministerstvo.
Ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček týdeníku EURO potvrdil, že o záměru spojení obou ústavů s náměstkem Salivarem neoficiálně hovořil. Dodal, že jde o politické zadání, na kterém se jeho pojišťovna nepodílí. Očekává ale, že ekonomická krize se dříve nebo později zdravotních pojišťoven dotkne a jejich koncentrace by mohla přinést žádané úspory. „Pokud by se jednalo o posílení stability, myslím si, že by fúze mohla být ku prospěchu věci. Budeme muset čelit hrozbám z pohledu finanční stability,“ říká Gajdáček. Zároveň však podotýká, že klienti se zatím bát nemusejí. „Pojišťovny jsou v celku stabilní, ale víme, že takový rok, jako byl vloni nebo předloni, se bude těžko opakovat. Je třeba se dlouhodobě připravovat na to, co bude za deset let,“ myslí si. V loňském roce pojišťovnám podle informací ministerstva zdravotnictví zůstalo na účtech 28 miliard korun, z čehož přebytky činily pět miliard.
„Hodně malých pojišťoven znamená spoustu malých filiálek po republice, což zvyšuje provozní náklady. Kdyby došlo ke sloučení, předpokládáme, že ušetříme náklady a daleko více peněz by se dostalo k pojištěncům,“ vysvětluje záměry ministerstva Salivar.

Jen se souhlasem vlády Případným spojením by ZPMV posílila postavení dvojky na trhu a nová pojišťovna by se starala o více než 1,6 milionu klientů. „Vzhledem k tomu, že ve sféře zdravotnické zřejmě nebudou všechny plánované změny dotažené do konce, méně silnějších zdravotních pojišťoven přinese větší stabilitu tohoto sektoru spíše než více slabších,“ řekl týdeníku EURO Salivar. Úvahy o spojení vítá i ministr vnitra Langer.
Kdyby se fúze uskutečnila, pro ZPMV by nešlo o žádnou novou zkušenost. Před lety převzala zkrachovalou zdravotní pojišťovnu Českých drah. Pojišťovna vznikla v roce 1992 a má více než 1,1 milionu pojištěnců.
Vojenská ZP, která byla založena v tomtéž roce, má zhruba 570 tisíc klientů a je čtyřkou na českém trhu. „V posledním čtvrtletí roku 2008 získala Vojenská ZP 5200 nových pojištěnců“, dokládá Beránek, že se jeho pojišťovna o budoucnost nebojí.
Kromě zmíněných ústavů uvažují podle serveru Aktuálně.cz o fúzi také pojišťovny Agel, Hutnická, Česká národní a Metal Aliance. Vytvořily by tak třetí největší subjekt na trhu s obratem přes dvacet miliard korun ročně. Sloučení zdravotních pojišťoven by však v budoucnu mohl zkomplikovat návrh poslanců Ludvíka Hovorky a Jiřího Carbola, kteří doporučují zpřísnění podmínek. Fúze by byla možná pouze v případě, kdyby pojišťovna do roka od založení nezískala alespoň 50 tisíc pojištěnců, nebo se ocitla v nucené správě. V případě, že jeden z ústavů bude mít více než 200 tisíc klientů, spojení by měla nově schválit vláda. Autoři novely se obávají, že vznik nových pojišťoven s finančně silnými zakladateli by mohl znamenat spolknutí menších pojišťoven (o získání licence usilují Česká pojišťovna, Appian Group a Czech Media Corporation). Ministerstvo zdravotnictví ale návrh pokládá za nesystémový a nepodpoří ho.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).