Menu Zavřít

V podílových fondech Čechů loni přibylo 50 miliard

24. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v roce 2016 o 50 miliard na 432 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Z toho 82 procent majetku drží fyzické osoby a 18 procent právnické osoby.

„Růst ukazuje na změnu preferencí domácích investorů, která se již blíží situaci v západní Evropě,“ řekl předseda asociace Jan D. Kabelka. Objem peněz v podílových fondech převyšuje majetek spravovaný pojišťovnami, stavebními spořitelnami nebo penzijními společnostmi, doplnil místopředseda asociace Martin Řezáč. Za celkovým nárůstem majetku stály z více než 60 procent čisté prodeje, tedy převis prodejů nad odkupy, a za zbytkem zhodnocení investic, dodal.

Konzervativní typ investic zůstává podle něj stále vysoký. Nárůst majetku zaznamenaly dluhopisové fondy (o 12 miliard Kč), smíšené fondy (19,3 miliardy Kč), nemovitostní fondy (6,2 miliardy Kč), akciové fondy (11,9 miliardy Kč) a fondy fondů (2,3 miliardy Kč). Naopak pokles aktiv se projevil u fondů peněžního trhu (minus 1,1 miliardy Kč) a strukturovaných fondů (minus 800 milionů Kč).

„Růst spravovaných peněz je vedle obecného nárůstu cen finančních aktiv dán zvýšeným přesunem prostředků z běžných účtů klientů bank do podílových fondů, za což může pokles úroků z vkladů směrem k nule a neochota bank dále spravovat zůstatky na účtech, což je dáno regulací a záporným výnosem státních dluhopisů,“ komentoval čísla analytik společnosti Partners Martin Mašát.


V jedné středoasijské zemi chystají novinku. Čtěte:

Zlato místo dobytka. Kyrgyzská centrální banka provádí investiční osvětu

Zlato, ilustrační foto


Určitě podle něj nepřekvapí pokles peněz ve správě peněžních fondů, které svým nastavením nemohou konkurovat ani nízkoúročeným vkladům u bank. Růst v dluhopisových fondech je spíše překvapením, protože výnosy kvalitních dluhopisů se nyní pohybují pod nulou, tudíž neslibují žádný výnos. U akciových fondů je růst aktiv logický, a to i díky solidní výkonnosti. Smíšené fondy jsou pouze mixem zmíněných čistých strategií, podotkl. „Spektrum smíšených fondů je široké, jeho konzervativní část se blíží dluhopisovým fondům,“ poznamenal Řezáč.

Majetek v podílových fondech v Česku
Typ fondu 1. prosince 2016 (v mld. Kč) 31. prosince 2015 (v mld. Kč)
peněžního trhu 3,2 4,3
strukturované 27,5 28,3
akciové 81,3 69,3
dluhopisové 123,9 111,9
smíšené 157,2 137,8
fondů 20,2 17,9
nemovitostní 18,7 12,4
celkem 432 382

Zdroj: AKAT

Nejvíce peněz je v dluhopisových fondech (123,9 miliardy Kč) a smíšených fondech (157,2 miliardy Kč). Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla od počátku loňského roku o 15,5 miliardy na 196 miliard korun, domácí fondy vykázaly růst o 34,5 miliardy na 236,5 miliardy korun.

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních podílových fondů v Česku patří skupina České spořitelny s majetkem klientů 109,5 miliardy Kč, skupina ČSOB se 100,1 miliardy Kč, skupina Komerční banky se 60,6 miliardy korun, skupina Conseq s 29,9 miliardy korun a skupina UniCredit Bank s 27,4 miliardy Kč.

BRAND24

Mezi podílovými fondy loni podle serveru Penízenavíc.cz vydělaly nejvíce akciové, které si v průměru připsaly výnos téměř sedm procent. Solidně si vedly také dluhopisové fondy s výnosem necelých čtyř procent. Naopak konzervativní fondy peněžního trhu byly v průměru na nule.


Ve třetím pilíři penzijního systému loni ubylo 107 tisíc lidí

Pod hranicí příjmové chudoby žil loni každý desátý Čech

Hlavně teplo. Češi na něj spotřebují většinu energií a opouští uhlí

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).