Menu Zavřít

Úpadek OKD urychlí předběžný věřitelský výbor

31. 5. 2016
Autor: Tomáš Kubelka, Mladá fronta

Krajský soud v Ostravě vyhověl žádosti o ustavení předběžného věřitelského výboru těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Řízení by se tím mělo urychlit. Není ještě jasné, kdo ve výboru bude. Ve Frýdku-Místku to dnes oznámil ministr průmyslu Jan Mládek.

„To znamená, že to poběží rychleji než od 10. srpna (v tento den bude schůze věřitelů). Je samozřejmě otázkou, kdo všechno tam zasedne. Každopádně tam zasedne stát, správa sociálního zabezpečení, protože ta má již pohledávku více než 74 milionů korun,“ řekl ministr. Velkou otázkou podle něj je, zda ve výboru budou zástupci společnosti Ad Hoc Group (AHG), které patří firma New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD. „Oni mají konflikt zájmu, jsou zároveň majitelé i věřitelé. Ale to bude na rozhodnutí soudu,“ řekl Mládek.

Vláda podle něj předpokládá, že insolvenční správce s podporou dočasného věřitelského výboru učiní kroky, které zajistí financování OKD na nejbližší dobu tak, aby bylo na výplaty a odstupné pro případně propouštěné horníky. „Insolvenční správce oslovil asi 70 subjektů a zjistil, že financování ze soukromého sektoru nedostane. Čili on musí teď udělat další věc, obrátit se na stát a sdělit, jakou má představu jak zajistit fungování OKD v nejbližší době a také celkové řešení insolvence,“ řekl Mládek.

Premiér Bohuslav Sobotka zopakoval, že vláda usiluje o to, aby doly zůstaly v chodu, sociální dopady situace v OKD byly v Moravskoslezském kraji co nejmenší a aby útlum těžby byl rozložen do několika let.

Místopředseda Sdružení hornických odborů OKD Štefan Pinter řekl, že mezi zaměstnanci roste napětí. „Jsou schopni hodně věcí pochopit, ale nepochopí, a myslím si, že to je zásadní, kdyby nedostali výplatu,“ řekl Pinter. V takovém případě se odboráři obávají možných nepokojů. Podle Pintera odbory vítají ustavení předběžného věřitelského výboru.

BRAND24

Z OKD si začali zaměstnanci odvážet materiál. Čtěte:

Nespokojenost roste. Horníci začali rozkrádat OKD

Horník na Ukrajině

OKD zůstává v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení.

V insolvenčním návrhu, který uhelná společnost sama na sebe podala, OKD uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun, které nedokáže splácet. Majetek firmy nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Do insolvenčního řízení už se se svými pohledávkami přihlásilo pět sto věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).