Menu Zavřít

Unipetrol navrhuje vyplatit 1,5 miliardy korun na dividendách

26. 4. 2017
Autor: čtk

Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol navrhuje letošní valné hromadě firmy výplatu dividendy 8,30 korun yna akcii. Celkem by tak bylo akcionářům vyplaceno 1,5 miliardy korun. Zhruba 47 milionů korun půjde z loňského zisku, zbytek z účtu nerozděleného zisku společnosti.

V loňském roce schválila valná hromada firmy dividendu 5,52 koruny na akcii. Předtím vyplatila společnost dividendu naposledy za rok 2007. Cena jedné akcie Unipetrolu obchodované na pražské burze činila dnes kolem 14:00 261,9 koruny.

Přístup společnosti k dividendové politice dlouhodobě kritizuje největší minoritní akcionář holdingu, společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zástupce Paulinino Limited Pavel Muchna v lednu obvinil majitele Unipetrolu, polský PKN Orlen, že firmu dlouhodobě systematicky tuneluje. Kritizoval mimo jiné loňskou koupi neratovické společností Spolana, kterou Unipetrol koupil zpět od polské firmy Anwil. Vedení Unipetrolu obvinění odmítlo.

Finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik v březnu uvedl, že vedení holdingu se chce v nejbližších letech na zvyšování vyplácené dividendy zaměřit. „Výplata dividend v budoucnosti je podmíněna tím, že si Unipetrol zachová stabilní finanční pozici,“ uvedl tehdy.


Některým akcionářům vadí akvizice Unipetrolu:

Paulinino Limited brání akvizici Spolany

 Spolana Neratovice, ilustrační foto


Unipetrol ve čtvrtek oznámí výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku. Někteří analytici označovali report výsledků jako vhodnou příležitost ke zveřejnění návrhu dividendy. Například analytik J&T Banky Bohumil Trampota tento týden uvedl, že výše dividendy by měla být progresivní proti té, kterou schválila valná hromada Unipetrolu loni. „Trh očekává 9,3 koruny na akcii, ale Unipetrol má na to platit podstatně víc,“ dodal.

Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o 13 procent. Tržby naopak klesly o 21 miliard na 87,8 miliardy korun. Součástí polské PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, je Unipetrol od roku 2005. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní Paulinino Limited.

BRAND24

Unipetrol dnes dále oznámil, že PKN v Česku nově vstoupil na trh s leteckými palivy. Od 1. dubna 2017 dodává společnost palivo do letadel na Letišti Václava Havla v Praze. Výrobcem a subdodavatelem paliva je Unipetrol.

Dále čtěte:

Unipetrol si kvůli havárii v Kralupech přijde na miliardové odškodnění

Do majetkové struktury Unipetrolu nepřímo vstupuje polská vláda

J&T podá žalobu na vedení Unipetrolu a PKN Orlen


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).