Menu Zavřít

J&T podá žalobu na vedení Unipetrolu a PKN Orlen

23. 3. 2017
Autor: unipetrol

Skupina J&T, která je s pětinovým podílem největším minoritním akcionářem Unipetrolu, stupňuje tlak na většinového vlastníka společnosti, polskou firmu PKN Orlen.

Polskou společnost stejně jako bývalé a současné představenstvo Unipetrolu chce minoritní vlastník žalovat kvůli transakci, při níž Unipetrol koupil loni právě od Orlenu chemičku Spolana.

„Považujeme koupi Spolany za silně nevýhodnou,“ uvedl Pavel Muchna, který zastupuje společnost Paulinino ze skupiny J&T. Podle něj nákup Spolany zatěžuje Unipetrol budoucími investicemi, které nebudou přínosem. „Proti této transakci se budeme bránit soudní cestou jak vůči současným a minulým členům představenstva, tak proti majoritnímu akcionáři PKN Orlen,“ prohlásil Muchna.

Vývoj akcií Unipetrolu na pražské burze za poslední rok:

 Vývoj akcií Unipetrolu

Unipetrol ale považuje nákup Spolany za výhodný. „Jsme přesvědčeni, že akvizice Spolany od společnosti Anwil podporuje realizaci strategie skupiny Unipetrol a přispívá k budování hodnoty pro akcionáře,“ sdělil webu Euro.cz vedoucí odboru externí komunikace Pavel Kaidl a dodal: „O akvizici Spolany bylo rozhodnuto na základě provedených analýz. Proces ocenění a transakce proběhl řádně a v souladu se standardními tržními postupy. To potvrdili i renomovaní externí poradci.“

Skupina J&T má trvalé spory s PKN Orlen. Dlouhodobě požaduje zvyšování vyplácených dividend. Ty vyplatil Unipetrol minulý rok, přičemž šlo o první dividendy za posledních devět let. Podle prohlášení Paulinina je však dividendová strategie nedostatečná vzhledem k tomu, že Unipetrol nemá dluhy a je překapitalizovaný.

Hospodaření Unipetrolu (v miliardách korun):

rok 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
čistý zisk/ztráta 0,9 -5,9 -3,1 -1,4 -0,6 7,0 7,98

Společnost Paulinino ostře kritizuje rovněž zveřejněnou strategii Unipetrolu. Nelíbí se jí, že strategie ve výhledu zisku nezahrnuje platby od pojišťoven za požár v Unipetrolu. Podle J&T jde o peníze ve výši až 7,3 miliardy korun. Navíc největší menšinový akcionář napadá plánované investice ve výši 1,6 miliardy korun s tím, že není jasné, na co budou peníze vynaloženy.

BRAND24

„Chování představenstva Unipetrolu jen dále ujistilo největšího minoritního akcionáře v tom, co tvrdí již několik let, že majoritní akcionář PKN Orlen mající manažerskou kontrolu nad společností Unipetrol svými kroky záměrně a cíleně zneužívá svoji majoritní pozici na úkor minorit,“ zdůrazňuje Muchna.

Dále čtěte:

Unipetrol si kvůli havárii v Kralupech přijde na miliardové odškodnění

Do majetkové struktury Unipetrolu nepřímo vstupuje polská vláda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).