Menu Zavřít

Tvrdé dozvuky krize pro Deutsche Bank. USA chtějí 14 miliard dolarů

16. 9. 2016
Autor: ČTK

Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po největší německé bance Deutsche Bank, aby zaplatila 14 miliard dolarů (337 miliard korun) za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů. Oznámila to dnes banka a dodala, že takto vysokou částku zaplatit nehodlá.

„Jednání teprve začínají. Banka očekává, že povedou k podobnému výsledku jako v případě jiných bank, které se dohodly na urovnáních za výrazně nižší částky,“ uvedla německá firma.

Rozhovory o urovnání pravděpodobně potrvají několik měsíců. Pokud by Deutsche Bank nakonec skutečně musela zaplatit 14 miliard dolarů, znamenalo by to značnou zátěž pro její finance a zřejmě by to vedlo k dalšímu poklesu důvěry investorů v tento podnik, napsala agentura Reuters.

Deutsche Bank je jednou z řady finančních institucí vyšetřovaných americkými úřady kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před vypuknutím světové finanční krize. Americká vláda banky viní z toho, že poskytovaly investorům zavádějící informace o kvalitě těchto cenných papírů.

BRAND24

V roce 2014 například ministerstvo spravedlnosti vyzvalo americkou banku Citigroup, aby za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů zaplatila 12 miliard dolarů. Nakonec se obě strany dohodly na částce sedm miliard dolarů. Doposud největší částku za urovnání takovýchto obvinění zaplatila Bank of America, a to 16,55 miliardy dolarů.

Dnešní propad akcií Deutsche Bank:

Přečtěte si komentář o problémech německé banky: Deutsche Bank neví, co dál

 Gallistl

Čtěte více:

Práce v Deutsche Bank ztrácí prestiž

Zisk Deutsche Bank spadl o 98 procent

Šéf Deutsche Bank volá po bankovních fúzích. Kvůli ziskům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).