Menu Zavřít

Toshiba má nechat zbankrotovat Westinghouse už příští týden

24. 3. 2017
Autor: Charles C Watson Jr via CC BY-SA 3.0 Wikimedia

Japonský konglomerát Toshiba informoval své hlavní věřitele, že na 31. března chystá bankrot své americké jaderné divize Westinghouse Electric. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Toshiba podle zdrojů připravuje restrukturalizaci divize podle kapitoly 11 zákona o bankrotech. Japonský podnik nechtěl informace zdrojů komentovat.

Toshiba očekává, že přihlášení amerického podniku do režimu ochrany před věřiteli pro ni bude v současném fiskálním roce znamenat náklady až jeden bilion jenů (225,1 miliardy korun), tvrdí zdroje. Dosud firma počítala s částkou 712,5 miliardy jenů.

Toshiba uvedla, že o případné žádosti o vyhlášení bankrotu a o soudní ochranu před věřiteli rozhodne správní rada. Ta musí vzít v úvahu různé zájmy všech zainteresovaných stran, včetně Toshiby a věřitelů, upozornil japonský podnik.

Westinghouse se potýká s obrovskými náklady kvůli překročení rozpočtu dvou jaderných projektů v USA. Auditoři navíc zpochybnili způsob, jakým Westinghouse před časem zaúčtoval převzetí společnosti Chicago Bridge & Iron (CB&I). Žádost o soudní ochranu před věřiteli by mohla omezit budoucí ztráty firmy.

BRAND24

Toshiba převzala Westinghouse s velkou slávou v roce 2006 a z jaderné energie pak učinila významnou část svého podnikání. V březnu 2011 ale přišla jaderná katastrofa v japonské elektrárně Fukušima. Jedním z jejích důsledků byl růst nákladů v této sféře kvůli zvýšeným nárokům na bezpečnost. Jaderná sféra se na celkových příjmech japonského konglomerátu podílí asi třetinou.

Fukušima rozděluje Japonsko. Čtěte:

Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

Školáci roznášení potraviny lidem ubytovaným v

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).