Menu Zavřít

Topolánek: Praha 34 procent akcií nedostane

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Letiště Praha

CONTENT24

Na hlavní město Prahu nebude převedeno 34 procent akcií státní společnosti Letiště Praha, s jejíž prodejem vláda počítá v roce 2009. Týdeníku EURO to potvrdil premiér Mirek Topolánek. „Představa hlavního města Prahy, že bude disponovat akciemi, není reálná. Nemohu najít jediný argument, proč by takový krok prospěl privatizaci či zvýšil prodejní cenu,“ řekl premiér. „Nebo jsou ještě jiná kritéria?“ ptal se Topolánek.
Premiér ale připouští, že Praha může při splnění různých podmínek získat zhruba třetinu výnosů z privatizace, který se očekává minimálně ve výši 100 miliard korun. „Taková je dohoda. Nicméně představa Prahy, že bude disponovat volnými penězi z prodeje letiště v Ruzyni, rovněž není reálná. Nebráním se třetinové alokaci výnosu na pražské infrasktrukturní projekty. Chci ale standardní a transparentní proces. Vláda může poskytnout hlavnímu městu peníze pouze na předem identifikované a vysoutěžené projekty,“ dodal premiér.
Podle dřívější představy mezi vládou a hlavním městem měla Praha získat 34 procent akcií společnosti Letiště Praha. Důvodem zřejmě byl povolební politický kalkul ODS, aby prostřednictvím vlastníka 34 procent Letiště Praha mohla tato strana dohlédnout na transparentní prodej společnosti v případě, kdyby nebyla u vlády.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).