Menu Zavřít

Tatra zvažuje výstavbu nové továrny v Arménii

30. 3. 2017
Autor: Tatra

Česká automobilka Tatra Trucks chce rozšířit výrobu v zahraničí. Plán výstavby továrny na Kavkaze je podle ní v počátečním stádiu. Arménská vláda však hovoří o hotové věci a tisících zaměstnanců.

„Setkali jsme se se zástupci společnosti a diskutovali o možnosti vytvoření produkce v Arménii. Jsem rád, že můžu oznámit, že jsme podepsali memorandum s firmami TatraТrucks a Zenon o vybudování továrny Tatra,“ potvrdil zprávy arménských médií pro web banks.am tamní ministr hospodářství Suren Karayan.

Podle arménských médií má Tatra s americkým partnerem Zenon v plánu výstavbu nové továrny ve městě Hrazdan v provincii Kotajk. Po realizaci investice má nová výrobna zaměstnat až dva tisíce lidí. Pod memorandum se měl podepsat přímo premiér Karen Karapetyan, který delegaci Tatry na jednání pozval.

Česká společnost však slova představitelů arménské vlády zmírňuje. „Úvaha některých místních partnerů o vzniku montážní linky civilních vozidel Tatra v některé zemi Kavkazu je nám známa. Jedná se o myšlenku v počátečním stádiu, kterou zatím nemá smysl blíže komentovat,“ říká mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek. Odmítá přitom, že by firma vedla přímá jednání s vládou v Jerevanu.


Čtěte o dalším byznysu Jaroslava Strnada:

Zbrojaře Strnada zajímají slovenské státní peníze. Koupil dvě klíčové firmy

 Jaroslav Strnad


Společnost Tatra Trucks, která kopřivnickou automobilku vlastní, patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi. Tatru získali v roce 2013 v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Loni Tatra vyrobila 1326 vozidel, což bylo meziročně o 56 procent více a poprvé od roku 2008 také více než 1000 vyrobených aut za rok.

BRAND24

Letos má v plánu vyrobit 1700 automobilů. V roce 2015 automobilka dosáhla čistého zisku 390 milionů korun, o třetinu vyššího než v roce 2014, a tržeb 3,7 miliardy korun. Tatra Trucks má 1350 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie.

Čtěte také:

Čeští vývozci opět našli cestu do Indie. Loni export přidal 13 procent

Strnad před branami. Tatravagónka vydá akcie pro českého miliardáře

Světlík lovil v Tatře. Ředitelem ve Vítkovicích se stal Martin Bednarz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).