Menu Zavřít

Stavitel Temelína v problémech. Westinghouse požádal v USA o bankrotovou ochranu

29. 3. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Americký dodavatel jaderných technologií Westinghouse Electric požádal ve Spojených státech o bankrotovou ochranu před věřiteli. Oznámila to jeho mateřská společnost Toshiba, kterou ztráty americké divize dohnaly na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků české jaderné elektrárny Temelín a do roku 2010 do ní dodával palivo.

Toshiba dnes předpověděla, že její čistá ztráta za finanční rok, který skončí 31. března, se kvůli problémovým jaderným aktivitám vyšplhá až na 1,01 bilionu jenů (228 miliard korun). V únoru přitom celoroční ztrátu odhadovala pouze na 390 miliard jenů a původně dokonce počítala se ziskem 145 miliard jenů.

Westinghouse, jehož dluhy podle Toshiby dosahují 9,8 miliardy dolarů (zhruba 245 miliard korun), podal žádost o ochranu před věřiteli k newyorskému bankrotovému soudu. Firma upozornila, že na její aktivity v Evropě, Asii, Africe a na Blízkém východě nebude mít tento krok vliv.

Westinghouse se nyní potýká s obrovskými náklady kvůli překročení rozpočtu dvou jaderných projektů v USA. Auditoři navíc zpochybnili způsob, jakým Westinghouse před časem zaúčtoval převzetí společnosti Chicago Bridge & Iron (CB&I).


Obavy z jaderné energetiky v Japonsku přetrvávají. Přečtěte si více:

Školáci roznášejí potraviny lidem ubytovaným v


Žádost o soudní ochranu před věřiteli by mohla omezit budoucí ztráty firmy. Vyvolává však obavy ohledně osudu rozestavěných jaderných reaktorů ve Spojených státech. Ochrana před věřiteli umožní firmě Westinghouse pozměnit či porušit stavební smlouvy, píše agentura Reuters.

BRAND24

Japonská Toshiba převzala Westinghouse s velkou slávou v roce 2006 a z jaderné energie pak učinila významnou část svého podnikání. V březnu 2011 ale přišla jaderná katastrofa v japonské elektrárně Fukušima. Jedním z jejích důsledků byl růst nákladů v této sféře kvůli zvýšeným nárokům na bezpečnost. Jaderná sféra se na celkových příjmech japonského konglomerátu podílí asi třetinou.

Dále čtěte:

Westinghouse na pokraji bankrotu. Japoncům dochází trpělivost

Toshiba má nechat zbankrotovat Westinghouse už příští týden


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).