Slavný modrý sýr

09. února 2004, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ
09. února 2004, 00:00

OCHUTNALI JSME ZA VÁS HARMONIE CHUTÍ PLÍSEŇ VE SPÍŽI NEBO LEDNICI JE OBÁVANÝM NIČITELEM POTRAVIN. EXISTUJE VŠAK VÝJIMKA - PLÍSŇOVÝ SÝR. SÝR S PLÍSNÍ UVNITŘ - NEBO TAKÉ MODRÝ SÝR - JE OBLÍBENÝM DESERTEM K VÍNU, VÝBORNĚ SE HODÍ K SLADKÝM HROZNŮM A JE ÚŽASNÝ I JAKO SOUČÁST HLAVNÍCH JÍDEL.

OCHUTNALI JSME ZA VÁS

HARMONIE CHUTÍ PLÍSEŇ VE SPÍŽI NEBO LEDNICI JE OBÁVANÝM NIČITELEM POTRAVIN. EXISTUJE VŠAK VÝJIMKA - PLÍSŇOVÝ SÝR. SÝR S PLÍSNÍ UVNITŘ - NEBO TAKÉ MODRÝ SÝR - JE OBLÍBENÝM DESERTEM K VÍNU, VÝBORNĚ SE HODÍ K SLADKÝM HROZNŮM A JE ÚŽASNÝ I JAKO SOUČÁST HLAVNÍCH JÍDEL.

Králem všech sýrů s modrou plísní je roquefort. Historie tohoto francouzského sýra sahá k počátku našeho letopočtu, znali jej už Římané. V roce 1411 udělil francouzský král Karel IV. obyvatelům Roquefortu privilegium monopolu na zrání sýra v místních jeskyních v Combalou a toto privilegium je platné dodnes. Vyrábí se z nepasterovaného ovčího mléka, do sýřeniny se přidává penicilinová plíseň. Sýry se ukládají na nejméně tři měsíce do jeskyně, tam se máčejí do solné lázně a propichují se, aby se do nich dostal vlhký jeskynní vzduch. Vyrábějí se ve tvaru válců o hmotnosti 2,5 kg a nemají téměř žádnou kůru. Sýrové těsto má čistě bílou barvu a je stejnoměrně prorostlé modrozeleným žilkováním.

BRITSKÝ „KRÁL SÝRŮ“ A GORGONZOLA

Z nedaleké Anglie pochází další neméně známý blue cheese stilton, v Británii nazývaný „král sýrů“. Jméno má podle malé vesničky, ale ve Stiltonu se nikdy nevyráběl. Oblastí jeho produkce je střední Anglie, hrabství Derbyshire, Leicestershire a Nottinghamshire. Má tvar válce se silnou tvrdou, nepopraskanou kůrou, jeho těsto je u mladého sýra drobivé, během zrání u kůry měkne a tmavne. Nejlepší sýr, vyrobený z letního mléka, je v obchodech od září do Vánoc. Hodí se po večeři a tradičně se podává s portským. Odborníci doporučují krájet sýr ve velkých kolech a pak porcovat na trojhránky. Tím se zabrání vysychání sýra po stranách. V Itálii najdeme další skvost, slavnou gorgonzolu. Vyrábí se ve tvaru nízkých válců o váze od 6 do 13 kilogramů. Na povrchu má silnou hrubou krustu, těsto je bílé až nažloutlé sbohatým zelenomodrým žilkováním. Konzistence je krémová, mnohem vláčnější než u sýra stilton a máslovější než u roquefortu.

ČESKOU NIVU OCENILI I EVROPŠTÍ ÚŘEDNÍCI

Modrý sýr se vyrábí v mnoha dalších zemích. U nás je to niva, jejíž chuť nedávno ocenili evropští úředníci, kteří přijeli kontrolovat hygienu v českém potravinářství. Na pultech českých obchodů se prodávají také německé sýry Paladin nebo Regina Blue. Ve Španělsku mají Cabrales, v Dánsku zase Dánský modrý. Sýr s modrou plísní se hodí výborně k ovoci, do salátů a zálivek. Dokonalé jsou omáčky na těstoviny, hodí se i do polévek a výborný je na zapečené brambory. K blue cheese se nejlépe hodí víno. Ke stiltonu zmíněné portské, k většině ostatních sýrů s modrou plísní neprohloupíte s červeným, nejlépe výrazným, s plnými ovocnými tóny. n Hrušky se sýrem Pro čtyři osoby potřebujete 50 g sýra stilton, 150 ml bílého jogurtu, 100 g tvarohu a 2 zralé hrušky. Rozetřete sýr s 1 lžící jogurtu o odložte stranou. Tvaroh vyšlehejte se zbylým jogurtem a ochuťte solí a pepřem. Hrušky oloupejte, rozpulte a vyndejte jádřince. Každou prohlubeň naplňte sýrem. Na podávací mísu upravte listy salátu a na ně položte hrušky řeznou stranou dolů. Přelijte je tvarohovou směsí a posypte pažitkou. Podávejte vychlazené. Omeleta s nivou a rajčaty Připravte si 150 g nivy, 2 velké cibule, čerstvou bazalku, 500 g rajčat, 8 vajec a 4 lžíce olivovékolečka nakrájenou cibuli a asi 10 minut poduste. Do misky rozklepněte vejce, rozmíchejte a ochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na osminky, přidejte do misky s vejci. Vaječnou směs nalijte na cibuli a nechte ztuhnout, na závěr posypejte sýrem a podávejte, jakmile se rozpustí.

Kuřecí prsa se salátem z hrušek a modrého sýra Pro šest lidí potřebujete 6 kuřecích prsou, 6 šalotek, 1 stroužek česneku, 2 lžíce estragonu, lžíci anglické hořčice, lžíci mouky, 150 ml kuřecího vývaru, 1 jablko nakrájené na kostky, 50 g sekaných ořechů a dvě lžíce smetany. Na salát 250 g vařené rýže, 2 hrušky nakrájené na kostky, 150 g modrého sýra v kostičkách, 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky, lžíci čerstvého koriandru a lžíci sezamového oleje. V míse smíchejte 50 ml olivového oleje, šalotky nakrájené na kroužky, rozmačkaný stroužek česneku, estragon a hořčici, sůl a pepř. Do mísy vložte prsa o obalte směsí. Vše nechte 4 hodiny marinovat v lednici. Poté prsa osmahněte na pánvi a vyndejte je. Do pánve dejte marinovací směs, ohřejte a přidejte mouku, vývar, jablko, ořechy a 5 minut vařte na mírném ohni. Vraťte do pánve maso, přidejte smetanu a ohřívejte ještě dvě minuty. Ingredience na salát smíchejte a obložte jím prsa s omáčkou.

Krůtí řízky s omáčkou z gorgonzoly Na 300 g krůtích řízků potřebujete 100 ml smetany, lžíci jíšky, 100 g gorgonzoly, 2 lžíce bazalky a lžíci másla. Očištěné krůtí maso nakrájejte na kostky a opepřete. Masové kostky poduste 15 minut na másle. Na maso nalijte smetanu, přidejte jíšku a sýr nakrájený na kostky. Vše vařte přikryté 10 minut při mírném varu. Okořeňte podle chuti a posypejte bazalkou.

Hodnocení:

Celkový dojem z vína označuje počet plných bodů. Minimum je půl bodu, maximum pět bodů. Výhodnost nákupu poměřuje kvalitu vína s cenou, nejlevnější víno tedy nemusí být právě dobrá koupě, a naopak relativně dražší láhev může být skvělým tipem. Maximum je pět, nejméně jeden bod.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Česko - nová brána japonských investic do EU?
Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci
8 mýtů o zdravotním pojištění
Kolik stojí dítě v první, druhé a třetí třídě
Ceny nemovitostí rostou a hovoří se i o realitní bublině. Je na čase prodat investiční byt?
Auta
Opel si připravil pro Frankfurt tři světové premiéry.…
Ferrari Portofino nahrazuje Californii. Má čtyři sedačky a jede 320 km/h
Harley-Davidson drasticky překopal nabídku, Dyna a Softail splynuly v novou řadu
Hyundai i30 N: Krátké svezení s dalším korejským dítětem Alberta Biermanna
Z nuly na 161 km/h za 3,8 s? Už za tři roky si takové auto budete moci koupit
Technologie
Budoucí mobily budou mít vzadu hned tři velké objektivy
Zoner Photo Studio bylo příliš levné, proto tvůrci u verze X zavedli předplatné
Internet si při zatmění Slunce ulevil. Američané vyšli ven a koukali na oblohu
Asus uvádí monitory s technologií ELMB. Low motion blur konečně i pro LCD s FreeSync
Bixby je u nás dřív než Cortana. Samsung v Česku spustil hlasového asistenta
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít