Menu Zavřít

Slavný modrý sýr

9. 2. 2004
Autor: Euro.cz

OCHUTNALI JSME ZA VÁS HARMONIE CHUTÍ PLÍSEŇ VE SPÍŽI NEBO LEDNICI JE OBÁVANÝM NIČITELEM POTRAVIN. EXISTUJE VŠAK VÝJIMKA - PLÍSŇOVÝ SÝR. SÝR S PLÍSNÍ UVNITŘ - NEBO TAKÉ MODRÝ SÝR - JE OBLÍBENÝM DESERTEM K VÍNU, VÝBORNĚ SE HODÍ K SLADKÝM HROZNŮM A JE ÚŽASNÝ I JAKO SOUČÁST HLAVNÍCH JÍDEL.

OCHUTNALI JSME ZA VÁS

HARMONIE CHUTÍ PLÍSEŇ VE SPÍŽI NEBO LEDNICI JE OBÁVANÝM NIČITELEM POTRAVIN. EXISTUJE VŠAK VÝJIMKA - PLÍSŇOVÝ SÝR. SÝR S PLÍSNÍ UVNITŘ - NEBO TAKÉ MODRÝ SÝR - JE OBLÍBENÝM DESERTEM K VÍNU, VÝBORNĚ SE HODÍ K SLADKÝM HROZNŮM A JE ÚŽASNÝ I JAKO SOUČÁST HLAVNÍCH JÍDEL.

Králem všech sýrů s modrou plísní je roquefort. Historie tohoto francouzského sýra sahá k počátku našeho letopočtu, znali jej už Římané. V roce 1411 udělil francouzský král Karel IV. obyvatelům Roquefortu privilegium monopolu na zrání sýra v místních jeskyních v Combalou a toto privilegium je platné dodnes. Vyrábí se z nepasterovaného ovčího mléka, do sýřeniny se přidává penicilinová plíseň. Sýry se ukládají na nejméně tři měsíce do jeskyně, tam se máčejí do solné lázně a propichují se, aby se do nich dostal vlhký jeskynní vzduch. Vyrábějí se ve tvaru válců o hmotnosti 2,5 kg a nemají téměř žádnou kůru. Sýrové těsto má čistě bílou barvu a je stejnoměrně prorostlé modrozeleným žilkováním.

BRITSKÝ „KRÁL SÝRŮ“ A GORGONZOLA

Z nedaleké Anglie pochází další neméně známý blue cheese stilton, v Británii nazývaný „král sýrů“. Jméno má podle malé vesničky, ale ve Stiltonu se nikdy nevyráběl. Oblastí jeho produkce je střední Anglie, hrabství Derbyshire, Leicestershire a Nottinghamshire. Má tvar válce se silnou tvrdou, nepopraskanou kůrou, jeho těsto je u mladého sýra drobivé, během zrání u kůry měkne a tmavne. Nejlepší sýr, vyrobený z letního mléka, je v obchodech od září do Vánoc. Hodí se po večeři a tradičně se podává s portským. Odborníci doporučují krájet sýr ve velkých kolech a pak porcovat na trojhránky. Tím se zabrání vysychání sýra po stranách. V Itálii najdeme další skvost, slavnou gorgonzolu. Vyrábí se ve tvaru nízkých válců o váze od 6 do 13 kilogramů. Na povrchu má silnou hrubou krustu, těsto je bílé až nažloutlé sbohatým zelenomodrým žilkováním. Konzistence je krémová, mnohem vláčnější než u sýra stilton a máslovější než u roquefortu.

ČESKOU NIVU OCENILI I EVROPŠTÍ ÚŘEDNÍCI

Modrý sýr se vyrábí v mnoha dalších zemích. U nás je to niva, jejíž chuť nedávno ocenili evropští úředníci, kteří přijeli kontrolovat hygienu v českém potravinářství. Na pultech českých obchodů se prodávají také německé sýry Paladin nebo Regina Blue. Ve Španělsku mají Cabrales, v Dánsku zase Dánský modrý. Sýr s modrou plísní se hodí výborně k ovoci, do salátů a zálivek. Dokonalé jsou omáčky na těstoviny, hodí se i do polévek a výborný je na zapečené brambory. K blue cheese se nejlépe hodí víno. Ke stiltonu zmíněné portské, k většině ostatních sýrů s modrou plísní neprohloupíte s červeným, nejlépe výrazným, s plnými ovocnými tóny. n Hrušky se sýrem Pro čtyři osoby potřebujete 50 g sýra stilton, 150 ml bílého jogurtu, 100 g tvarohu a 2 zralé hrušky. Rozetřete sýr s 1 lžící jogurtu o odložte stranou. Tvaroh vyšlehejte se zbylým jogurtem a ochuťte solí a pepřem. Hrušky oloupejte, rozpulte a vyndejte jádřince. Každou prohlubeň naplňte sýrem. Na podávací mísu upravte listy salátu a na ně položte hrušky řeznou stranou dolů. Přelijte je tvarohovou směsí a posypte pažitkou. Podávejte vychlazené. Omeleta s nivou a rajčaty Připravte si 150 g nivy, 2 velké cibule, čerstvou bazalku, 500 g rajčat, 8 vajec a 4 lžíce olivovékolečka nakrájenou cibuli a asi 10 minut poduste. Do misky rozklepněte vejce, rozmíchejte a ochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na osminky, přidejte do misky s vejci. Vaječnou směs nalijte na cibuli a nechte ztuhnout, na závěr posypejte sýrem a podávejte, jakmile se rozpustí.

Kuřecí prsa se salátem z hrušek a modrého sýra Pro šest lidí potřebujete 6 kuřecích prsou, 6 šalotek, 1 stroužek česneku, 2 lžíce estragonu, lžíci anglické hořčice, lžíci mouky, 150 ml kuřecího vývaru, 1 jablko nakrájené na kostky, 50 g sekaných ořechů a dvě lžíce smetany. Na salát 250 g vařené rýže, 2 hrušky nakrájené na kostky, 150 g modrého sýra v kostičkách, 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky, lžíci čerstvého koriandru a lžíci sezamového oleje. V míse smíchejte 50 ml olivového oleje, šalotky nakrájené na kroužky, rozmačkaný stroužek česneku, estragon a hořčici, sůl a pepř. Do mísy vložte prsa o obalte směsí. Vše nechte 4 hodiny marinovat v lednici. Poté prsa osmahněte na pánvi a vyndejte je. Do pánve dejte marinovací směs, ohřejte a přidejte mouku, vývar, jablko, ořechy a 5 minut vařte na mírném ohni. Vraťte do pánve maso, přidejte smetanu a ohřívejte ještě dvě minuty. Ingredience na salát smíchejte a obložte jím prsa s omáčkou.

Krůtí řízky s omáčkou z gorgonzoly Na 300 g krůtích řízků potřebujete 100 ml smetany, lžíci jíšky, 100 g gorgonzoly, 2 lžíce bazalky a lžíci másla. Očištěné krůtí maso nakrájejte na kostky a opepřete. Masové kostky poduste 15 minut na másle. Na maso nalijte smetanu, přidejte jíšku a sýr nakrájený na kostky. Vše vařte přikryté 10 minut při mírném varu. Okořeňte podle chuti a posypejte bazalkou.

BRAND24

Hodnocení:

Celkový dojem z vína označuje počet plných bodů. Minimum je půl bodu, maximum pět bodů. Výhodnost nákupu poměřuje kvalitu vína s cenou, nejlevnější víno tedy nemusí být právě dobrá koupě, a naopak relativně dražší láhev může být skvělým tipem. Maximum je pět, nejméně jeden bod.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).