Menu Zavřít

Škoda Transportation přišla v Německu o zakázku za 10 miliard

25. 10. 2016
Autor: E15 Štěpán Bruner

Skupina Škoda Transportation přišla v Německu o zakázku za více než deset miliard korun. Měla dodat několik desítek vlaků firmě National Express Rail, která vyhrála výběrové řízení na zajištění příměstské dopravy v okolí Norimberku. Britská společnost ale nakonec kvůli průtahům z německé strany svou nabídku stáhla. Mělo jít o největší českou zakázku v západní Evropě.

Výběrové řízení vyhrál National Express Rail už loni v únoru, potvrzen byl znovu koncem roku a letos v červenci po opakovaném odvolání společnosti Deutsche Bahn, která se o zakázku také ucházela.

Nyní britský operátor Bavorské železniční společnosti (Bayerische Eisenbahngesellschaft - BEG) oznámil, že od zakázky odstupuje. Zdůvodnil to dlouhými průtahy v řízení a vysokými náklady, které by mu vznikly, pokud by skutečně chtěl od prosince roku 2018 provozovat příměstské vlaky v okolí Norimberku.

Ty měla firma zajišťovat v období 2018 až 2030. Škoda Transportation jí k tomu měla dodat 39 pětivozových jednopodlažních elektrických jednotek typu RegioPanter.

Podle serveru listu Financial Times bylo výběrové řízení v Norimberku prvním, kdy v Německu u zakázky na provoz příměstské dopravy neuspěla Deutsche Bahn. Tato společnost o zajištění provozu nadále stojí. O tom, kdo zakázku nakonec dostane, chce Bavorská železniční společnost rozhodnut do konce roku.


Přečtěte si:

Plzeňská Škoda dodá až 20 tramvají do finského Tampere

BRAND24

Čína pustí k vysokorychlostní železnici soukromou firmu Fosun Čína pustí k vysokorychlostní železnici soukromou firmu Fosun

Leo Express kupuje od Číňanů nové vlaky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).