Menu Zavřít

Servis „vládních“ airbusů za půl miliardy obstará firma Glomex MS

27. 9. 2016
Autor: ČTK

Ministerstvo obrany se sice bránilo, ale nakonec muselo chtě nechtě zadat smlouvu na opravy svých dvou dopravních letounů Airbus A-319 české firmě Glomex MS. Nejde přitom o přehlédnutelnou sumu, do konce roku 2021 obrana plánuje za údržbu obou strojů zaplatit 502,6 milionu korun.

Uzavírá se tak příběh, který se vleče už od září roku 2014. Ministerstvo obrany si představovalo, že o airbusy z takzvané vládní letky kotvící v pražských Kbelech se v dalších letech postará jejich výrobce. Avšak společnost Airbus S. A. S., která původně podala nejvýhodnější nabídku, přišla s dodatečnými podmínkami, jež by tendr prodražily. Proto obrana raději soutěž zrušila.

Jenže zasáhl antimonopolní úřad. Ministerstvo obrany donutil v tendru pokračovat. A resort Martina Stropnického pak jako vítěze vybral firmu Glomex MS, která v Česku zastupuje německou společnost Lufthansa Technik AG. „Podpis smlouvy předpokládáme v nejbližších dnech. Smlouva bude platit do 31. 12. 2021,“ popisuje Jana Zechmeisterová, mluvčí ministerstva.

Zástupci Glomexu dodávají, že kontrakt zahrnuje kompletní servis včetně dodávek náhradních dílů a zajištění urgentních oprav v kritických situacích, které je třeba vyřešit během několika hodin.

Od začátku roku 2015 zajišťovala údržbu obou dopravních letounů, které armáda používá i pro lety politiků a vojáků do Afghánistánu, firma Czech Airlines Technics (CAT). Bylo to náhradní a dočasné řešení, než úředníci vyberou vítěze tendru. Rámcová smlouva s CAT končí 30. září, tedy tento pátek. Jana Zechmeisterová počítá, že za rok a devět měsíců si CAT přišly na 99 milionů korun.

BRAND24

Dále čtěte:

Armáda zrušila nákup přileb za 95 milionů

Přečtěte si o kauze neprůstřelných vest:

Stropnického za neprůstřelné vesty kritizují i spolustraníci

Obrana obejde Českou zbrojovku, domlouvá obchod s USA

Ilustrační foto (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).