Menu Zavřít

Schwarzenbergův zámek na seznamu patnácti nejohroženějších památek

12. 12. 2011
Autor: profit

Mezi patnáct nejohroženějších památek v České republice se zařadil zámek ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v Kutné Hoře. Seznam památek, kterým hrozí zkáza, přináší ve svém dnešním vydání týdeník Profit.  

Schwarzenbergův zámek na seznamu 15 nejohroženějších památek

Foto: Jakub Stadler

Mezi patnáct nejohroženějších památek v České republice se zařadil zámek ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v Kutné Hoře. Seznam památek, kterým hrozí zkáza, přináší ve svém dnešním vydání týdeník Profit.

Objekt chátrající dvě desetiletí na kutnohorském předměstí Sedlec patří podle památkářů k nejcennějším památkám románské architektury u nás. I když byl zámek během své historie ještě mnohokrát přestavován, jeho románské jádro zmiňují všechny významné publikace o tomto architektonickém slohu u nás.

Karel Schwarzenberg, který podle časopisu Týden patří s majetkem zhruba 4,5 miliardy na 43. příčku v žebříčku českých a slovenských miliardářů, získal zámek v restituci v roce 1993. Do oprav zámku se od té doby nepustil, protože pro areál nemá využití.

V éře socialismu sloužil zámek jako administrativní budova pro místní státní statek, ale poté, co jej získal zpět původní majitel, se areál začal rozpadat. Nejcennější část zámku se pak zřítila před šesti lety.

Schwarzenberg se snažil zámek prodat nebo pronajmout, ale neúspěšně. „Jednali jsme s několika zájemci o využití zámečku, ale všichni po propočtu nákladů na opravu a budoucích režijních nákladů, od svých záměrů ustoupili,“ říká Schwarzenberg.

CONTENT24

Před časem rovněž prohlásil, že se jeho syn pustil do oprav objektu. Podle místních památkářů však byly jen zalepeny díry ve střechách, kterými do objektu zatékalo. Na opravu ale zámek čeká dál.

Seznam patnácti nejohroženějších památek sestavil týdeník Profit na základě informací Národního památkového ústavu a konzultací s památkáři v jednotlivých regionech.  Kromě Schwarzenbergova zámku se na něm nacházejí lázně Kyselka, Františkánský klášter v Brně a další památky. Kompletní seznam a fotografie nejohroženějších památek najdete v týdeníku Profit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).