Menu Zavřít

Sazba hypoték v srpnu mírně klesla, zájem o ně se ale zvýšil

20. 9. 2017
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu nepatrně klesla na 2,01 procenta z červencových 2,02 procenta. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

V srpnu si hypoteční úvěr sjednalo 8509 klientů, což je o 1296 více než v červenci. Během osmého měsíce objemy sjednaných hypoték přesáhly 18 miliard korun. V meziměsíčním srovnání vzrostly skoro o 3,5 miliardy korun.

„Úrokové sazby sjednaných hypotečních úvěrů se proti předchozímu měsíci prakticky nezměnily. Srpnové mírné zvýšení sazeb, ke kterému v reakci na kroky ČNB ve svých nabídkách přistoupily některé banky, se projeví až později, kdy se nabídky z druhé poloviny srpna realizují ve smlouvách,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Objemy úvěrů se meziročně prakticky nezměnily, nižší počty úvěrů však podle Rajdla indikují, že obdobnou úroveň objemu úvěrů se podařilo udržet zejména díky rychle rostoucím cenám nemovitostí.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto


Od roku 2012 byl stále silnější červenec. V posledních dvou letech je tomu naopak a prázdninové výsledky zachraňuje srpen. Co se týče počtu hypoték, byly prázdniny nejsilnější v roce 2015, kdy bylo sjednáno 18 tisíc hypoték. Objemy ale byly nejvyšší v roce 2016, kdy dosáhly 33,364 miliardy korun. Letos bylo za dva prázdninové měsíce sjednáno 15 700 hypoték v celkovém objemu 32,614 miliardy korun.

Průměrné sazby hypoték už od dubna přešlapují na místě těsně nad dvěma procenty, komentoval data analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Jde podle něj však spíše o „ticho před bouří“, respektive před razantnějším vzestupem, který nastane v nadcházejících měsících, a zejména v roce 2018. ČNB do konce roku ještě minimálně jednou zvýší své klíčové úrokové sazby a ve zpřísňování své měnové politiky bude pokračovat i v příštím roce, podotkl.

Výsledky hypotečního trhu jsou ve velké míře dány důvěrou spotřebitelů v ekonomiku, řekl ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Čím optimističtější pohled klienta na vlastní budoucnost, tím vyšší je jeho apetit investovat do bydlení a brát si úvěr. Razantní navyšování platů v celé ekonomice tento optimismus podle něj dále posiluje a ovlivní výsledky zbývajících měsíců letošního roku.

Aktuální úrokové sazby se u hypoték vyvíjejí odlišně v závislosti na úrovni LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy), upozornil produktový manažer společnosti Gepard Finance David Eim. Vzhledem k tomu, že maximální LTV je doporučením ČNB omezeno na 90 procent a regulován je rovněž objem hypoték v pásmu 80 až 90 procent, jsou hypotéky nad 80 procent LTV výrazně dražší. Hypotéky do 80 procent LTV zdražily ve srovnání s historickými minimy z přelomu roků 2016 a 2017 jen mírně, poznamenal.

Fincentrum Hypoindex (srpen 2017)

 Fincentrum Hypoindex (srpen 2017)

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

„Ukazuje se, že obava z ochladnutí hypotečního trhu byla předčasná,“ doplnil ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín. Ačkoliv byly prázdniny již tradičně slabší, co se do objemů hypoték týče, po prázdninách zaznamenává opětovné zvýšení zájmu po prohlídkách a trh s nemovitostmi nepřestává růst. Zvyšování úrokových sazeb očekává až na konci letošního roku.

Cenu bydlení financovaného hypotékou současné změny sazeb nijak zásadně neovlivní, uvedla výkonná ředitelka developerské firmy Central Group Michaela Tomášková. Mnohem zásadnější vliv na trh mají podle ní opatření a doporučení ČNB. Pokud navíc projde v dalším volebním období novela zákona o ČNB, budou banky a hlavně zájemci o vlastní bydlení pod zbytečným tlakem, dodala.

BRAND24

Přečtěte si také:

David Krajný z Re/Maxu: Se mnou budete do pěti let milionářem

HB Index: Ceny nemovitostí pokračují v růstu, nejvíce zdražily byty

Nečekaně silné pololetí na trhu s hypotékami. Objem stoupl o 11 procent

Komentář: Nula celá dvě procenta na hypoteční bublinu nestačí

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).