Menu Zavřít

Samsung uzavírá v Rusku mír s mobilními operátory

4. 8. 2016
Autor: Kārlis Dambrāns, CC BY 2.0, Flickr

Roční bojkot smartphonů Samsung v Rusku zdá se končí. Třetí největší mobilní operátor VimpelCom uvede nejprodávanější značku v zemi znovu do prodeje, dvojka trhu MegaFon se Samsungem vyjednává. Jihokorejský výrobce smartphonů byl velkými hráči ruského trhu bojkotován od loňského května kvůli výhodám, které dopřával největšímu operátorovi v zemi.

Za návratem telefonů Samsung do tří tisíc prodejen VimpelCom, který včera operátor oznámil, stojí mimo jiné vysoká popularita jihokorejských smartphonů v Rusku. Od bojkotu zatím neustoupil MegaFon, ale podle agentury Bloomberg se Samsungem vyjednává.

Bojkot začal loni v květnu. Největší ruský operátor Mobile TeleSystems (MTS) začal prodávat telefony Samsungu za nižší ceny, když využíval množstevních slev, což ostatní operátoři nemohli. VimpelCom, MegaFon, a také jejich společný podnik – prodejní síť Euroset – reagovali stažením mobilů jihokorejského výrobce z prodeje. Týkalo se to dohromady více než 10 tisíc prodejních míst po celém Rusku. Euroset zatím neprozradil, zda o ukončení bojkotu také jedná či přemýšlí.

Pro Samsung je to samozřejmě dobrá zpráva. Ačkoli je většina chytrých telefonů v Rusku tradičně prodávána v nezávislých obchodech, význam prodejen operátorů roste. „Ruský trh se posouvá k operátory vedenému modelu,“ tvrdí mluvčí MTS Dmitry Solodovnikov.


Jak si vede Samsung v Číně? Čtěte:

Apple v Číně dále strádá, na trhu smartphonů je až pátý

Ilustrační foto (Zdroj: ČTK)

V Rusku, kde se nachází kolem 60 milionů uživatelů chytrých telefonů (proti největšímu trhu Číně je to asi desetina), je Samsung populární. Loni v zemi přeskočil v tržbách Apple, který ruské úřady podezírají podle agentury TASS z porušení antimonopolních zákonů. Americká společnost je navíc žalována kvůli nedostatečné zákaznické podpoře. Jeden ze zákazníků a majitel iPhonu zažaloval Apple za to, že si nemohl opravit nebo vyměnit rozbitý displej přímo u společnosti. Firma s nakousnutým jablíčkem ve znaku kvůli tomu plánuje v Moskvě postavit zákaznické centrum, uvedl server AppleInsider.

BRAND24

I přes bojkot Samsung v Rusku dosud posiluje. V prodejnách MTS zvýšil Samsung prodej v letošním prvním čtvrtletí o 63 procent. Na ruském trhu Samsung v prvním čtvrtletí navýšil svůj podíl na 25 procent z 18 procent na konci minulého roku. V březnu pak jihokorejská společnost přišla s Galaxy S7, který patří k nejprodávanějším smartphonům tohoto roku. Na odbyt jde nový model o 80 procent lépe než model S6 minulý rok.

Samsung i Apple se ovšem musí obávat rychlého nástupu čínských konkurentů. Jejich třetinový podíl na trhu by měl letos vzrůst na 40 procent, uvádí server ChinaInternetWatch. Nejvíce oblíbená je společnost Lenovo, jejíž mobily vlastní jeden z deseti Rusů.

Povede se to? Ambice Číňanů nejsou malé:

Huawei hodlá do pěti let předhonit Samsung a Apple

Huawei (Autor: Christine und Hagen Graf, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Čtěte dále:

Válka smartphonů. Huawei zažaloval Samsung kvůli patentům

Samsung zvýšil zisk o 18 procent, zůstává jedničkou mezi smartphony

Prodej iPhonu i tržby Applu klesly o 15 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).