Menu Zavřít

Ropa zaznamenala nejprudší týdenní nárůst od roku 2009

2. 12. 2016
Autor: čtk/AP

Cena severomořské ropy Brent tento týden stoupla o více než 15 procent. To představuje její nejprudší týdenní nárůst od roku 2009. Ceny ropy na světových trzích poslala vzhůru dohoda členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska o snížení těžby.

Dnešní obchodování uzavřela ropa Brent s nárůstem o jedno procento na 54,46 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes zdražila o 1,2 procenta na 51,68 dolaru za barel. Za celý týden si tak připsala zhruba 12 procent, což představuje její nejprudší týdenní nárůst od roku 2011.

OPEC ve středu oznámil, že sníží těžbu o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně. Jde o první omezení produkce kartelu od roku 2008. Rusko reagovalo na rozhodnutí OPEC sdělením, že se k opatření kartelu připojí a že je připraveno postupně snížit těžbu až o 300 tisíc barelů denně. Je to první koordinovaný krok mezi kartelem a Ruskem za 15 let. „Stále je tu několik otevřených otázek ohledně dodržování dohody a ohledně role klíčových zemí mimo OPEC,“ upozornila dnes nicméně společnost JBC Energy.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Od té doby sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly 100 dolarů za barel.

BRAND24

„Světové a zejména americké zásoby ropy jsou po dvou letech nadměrných dodávek na extrémně vysoké úrovni,“ uvedla banka Société Générale. „Dohoda OPEC je sice velmi významná a povede v příštím roce k mírnému poklesu globálních zásob ropy, je však pravděpodobné, že návrat zásob na běžnou úroveň bude trvat déle než rok,“ dodala.

Ceny ropy se dnes dopoledne dostaly pod tlak kvůli zprávě o listopadovém nárůstu těžby ropy v Rusku na nový postsovětský rekord. Později je však podpořil slabší kurz dolaru. Ten snižuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podporuje poptávku.

Vývoj ropy Brent:

Brent Chart

Dále čtěte:

Globální spotřeba ropy má růst až do roku 2040

 Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).