Menu Zavřít

Razie v pekárnách Agrofertu. Slovenský úřad zajímá Babišův vliv

18. 7. 2017
Autor: čtk

Antimonopolní úřad udělal neohlášené inspekce v pekárnách ze skupiny Agrofert. Kontrola údajně zkoumá vliv Andreje Babiše na trh s pečivem.

Kontrolní inspekce se měly odehrát už před třemi týdny. Informace však úřad zveřejnil až nyní. Jak informuje slovenský deník SME, z inspekce vyplývá, že úřad vyšetřuje vliv Andreje Babiše na výrobu a prodej čerstvého pečiva na Slovensku. Podle slovenského deníku hrozí Agrofertu pokuta 9 milionů eur (asi 234 milionů korun). Babiš před nedávnem Agrofert převedl pod jím zřízený svěřenský fond.

„Inspekce byla provedena na základě důvodného podezření, ze kterého vyplývalo, že mohlo dojít k porušení povinnosti oznámit koncentraci, která podléhá kontrole úřadu a měla být úřadu oznámena podle zákona o ochraně hospodářské soutěže a také k porušení zákazu vykonávat práva a povinnosti vyplývající z takové koncentrace,“ konstatuje slovenský antimonopolní úřad.

Slovenské pekárny ze sítě Agrofert vyrábějí chléb, rohlíky či sladké pečivo a dodávají je velkým řetězcům jako Tesco, Kaufland či Billa. Skupině má patřit zhruba třetina celého trhu.

Vyšetřování koncentrace slovenských pekáren podle indícií souvisí s pokusem o nabytí podílů v pekárnách ze skupiny United Bakeries. Agrofert na ně vyhlásil nájezd v roce 2011.

Majitel United Bakeries, Euro Bakeries Holding, vznikl spojením dlouho nejsilnějších hráčů na trhu pečiva – firem Delta Pekárny a Odkolek. V případě úspěchu obchodu by Agrofert držel pod kontrolu 25 pekáren jenom v České republice. Samotný by držel třetinu trhu celého regionu.


Čtěte o podnikání Andreje Babiše víc:

Zlatí čápi do huby? Babiš ukazuje svým zaměstnancům, kdo je tady borec

 Všichni zaměstnanci, kteří se na Čapí hnízdo vydali, se stali zároveň cílem i předmětem promyšlené volební kampaně.


Český regulátor neměl s transakcí problémy. Agrofertu pouze nařídil zavázat se k pozdějšímu prodeji čtyř pekáren. Záměr holdingu Andreje Babiše ovšem narazil na odpor slovenského antimonopolního úřadu. Slováci věc natahovali a bylo zřejmé, že mají s vlivem Agrofertu problém. Nakonec v roce 2012 obchod zamítli.

Babiš tvrdil, že slovenský antimonopolní úřad použil při posuzování nesprávnou metodiku. Do slovenského trhu prý nezapočítal všechny hráče, United Bakeries a Penamu ze sítě Agrofertu podle něj úřad přisuzoval příliš veliký podíl na trhu. Kvůli posudku slovenského úřadu United Bakeries odstoupila od smlouvy o prodeji.

Slovenské kličky

Dva roky poté však Babiš dosáhl svého. Přes firmy spřízněné s Agrofertem obešel nařízení úřadů a získal stěžejní bratislavskou a žilinskou pekárnu.

Žilinskou pekárnu Peza ovládla společnost Arfos, ve které byl předsedou představenstva advokát Tomáš Šimonovič. Ten byl několik let pracovníkem právní kanceláře Vojtěcha Agnera, člena vedení Agrofertu a Babišova dvorního advokáta.

Firmu Prvá Bratislavská Pekárenská, která provozovala největší bratislavské pekárny, zase odkoupila malá zemědělská společnost Majetky. Už od prosince 2013 byl jejím vlastníkem český Penam z holdingu Agrofert. Babiš si tedy na trhu s pečivem připsal významné zisky.

BRAND24

Jaké závěry přinesly aktuální kontroly, zatím není jasné. Úřad pouze konstatuje, že vyšetřování probíhá. „Nemám informaci, že by u nás nějaké kontroly proběhly,“ stroze reaguje na dotaz Euro.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Čtěte také:

O čem opravdu sní Babiš? Stejně jako Zeman o tom, že většina Čechů jsou hlupáci

Babiš podle Zaorálka v případě bytů v Písnici ukázal bezcitnost

Babiš mimo politiku vydělal 184 milionů, tvrdí v přiznání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).