Menu Zavřít

Rakouská banka BAWAG plánuje vstup na vídeňskou burzu

27. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Rakouská banka BAWAG plánuje primární veřejnou nabídku (IPO) akcií na vídeňské burze. Vstup banky na burzu by tak mohl být největší primární nabídkou ve Vídni za posledních deset let, uvedla dnes agentura Reuters. Banku vlastní americký investiční fond Cerberus Capital Management.

Dnešní oznámení banky formálně spouští proces primární nabídky, který obvykle trvá měsíc. BAWAG k načasování plánu pouze uvedla, že pokud to dovolí podmínky na trhu, vstup na burzu by se měl uskutečnit ve čtvrtém čtvrtletí.

Informované zdroje agentuře Reuters v červnu řekly, že BAWAG chce nabídnout na trhu 20 až 30 procent akcií. Tržní hodnota čtvrté největší banky v Rakousku by mohla být až pět miliard eur (130,3 miliardy korun).


Světové obchodní fórum: Banky si kopou hrob, Facebook a spol. je převálcují

 Bankovní aplikace pro mobilní zařízení, ilustrační foto


Banku původně vlastnily odbory, v roce 2006 ji ale kvůli žalobě věřitelů zkrachovalého amerického obchodníka s termínovými kontrakty Refco musel zachránit stát. BAWAG působila i v České republice, v roce 2008 ale své aktivity v Česku prodala německé regionální bance Landesbank Baden-Württemberg (LBBW).

CONTENT24

Mezi největší primární nabídky v Rakousku patřily nabídky akcií firem Telekom Austria, Raiffeisen Bank International a Strabag. Telekom Austria získal v roce 2000 z nabídky akcií 1,2 miliardy eur, Raiffeisen o pět let později 1,1 miliardy eur a stavební firma Strabag v roce 2007, krátce před vypuknutím finanční krize, získala 1,3 miliardy eur.

Čtěte dále:

Je to podvod? Jistě, pane řediteli. Banka JP Morgan nakupuje bitcoiny

Rakouská Erste razantně zvýšila odhad českého růstu

Pirelli se vrací na burzu. Chce získat přes tři miliardy eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).