Menu Zavřít

Raiffeisenbank loni vydělala 2,6 miliardy. Bance výrazně vzrostla aktiva

28. 2. 2017
Autor: Lucie Pařízková/Empresa Media/Profimedia.cz

Raiffeisenbank loni stoupl čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 2,6 miliardy korun. Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 29 procent na 318 miliard korun, k jejich růstu mimo jiné přispěla akvizice retailového bankovnictví české Citibank.

„Naše celková aktiva v průběhu třetího čtvrtletí poprvé překonala hranici 300 miliard korun. Čistý zisk překonal předloňský rekord,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Celkové provozní výnosy banky vzrostly o 10,6 procenta především díky jednorázovému výnosu z prodeje činností souvisejících s akceptací platebních karet a prodeji akcií společnosti Visa Europe. Provozní náklady stouply o 20,5 procenta na 6,11 miliardy korun. Růst způsobily hlavně náklady na integraci retailového bankovnictví české Citibank.

Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o tři procenta na 6,3 miliardy korun. Čisté příjmy z poplatků meziročně klesly o 7,6 procenta na 1,69 miliardy korun.

Zakládáte účet nebo chcete úvěr? Poradí vám Finance.cz

Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 13,2 procenta na 214 miliard korun. Růst vykázalo financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 23,8 procenta na 227 miliard korun.

BRAND24

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Konkurenční České spořitelně loni stoupl čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. Komerční bance vzrostl zisk o 7,2 procenta na 14,07 miliardy korun. Zisk vloni vzrostl také skupině ČSOB, a to o osm procent na na 15,1 miliardy korun. Naopak bankovnímu domu Moneta Money Bank loni zisk klesl na 4,05 miliardy korun z předchozích 4,51 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk šest miliard korun, což je meziroční růst o 7,6 procenta.

Čechu, otřes se! Pro rakouské banky jsme zlatý důl

Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).