Menu Zavřít

České spořitelně loni stoupl zisk na 15,5 miliardy. Rostly úvěry i vklady

28. 2. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro

České spořitelně (ČS) loni vzrostl čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. Kromě růstu úvěrů se na výsledku podílel jednorázový příjem z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe. ČS je největší tuzemská banka podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu.

Provozní zisk spořitelny loni klesl o 5,1 procenta na 20,08 miliardy korun. Příčinou byl zejména propad výnosu z poplatků a provizí. Čistý úrokový výnos loni skončil 1,4 procenta pod úrovní roku 2015.

Spořitelna loni těžila z příznivého ekonomického prostředí, které se odrazilo v silném růstu úvěrů, a z pokračujícího zlepšování úvěrové kvality. Hrubý objem klientských úvěrů loni spořitelně vzrostl o osm procent. Rostl zájem klientů o spotřebitelské úvěry i hotovostní úvěry. „Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám v roce 2016 meziročně vzrostly o 16 procent a překročily 57 miliard korun, což je historicky nejvyšší roční objem,“ uvedla banka.

Vklady klientů ČS loni meziročně vzrostly o necelých 11 procent na 786,9 miliardy korun. Bilanční suma spořitelny se v roce 2016 zvýšila o 11,1 procenta na 1,066 bilionu korun.

Generální ředitel ČS Tomáš Salomon je s údaji za loňský rok spokojený. „Finanční výsledky jsou výborné navzdory přetrvávajícímu prostředí nízkých úrokových sazeb a sílícího tlaku regulace,“ uvedl.


Čechu, otřes se! Pro rakouské banky jsme zlatý důl

Ilustrační foto

Poměr nákladů a výnosů se loni zvýšil na 47,5 procenta z 46,8 procenta o rok dříve. Provozní náklady loni spořitelna snížila o 2,4 procenta na 18,1 miliardy korun. Napomohlo tomu mimo jiné snížení příspěvku do Fondu pojištění vkladů.

Čistý výnos z poplatků a provizí pokles o devět procent. Podle banky byl negativní výsledek ovlivněn evropskou regulací v oblasti platebních karet. „Bez vlivu regulace poplatků za platby kartou by celkový čistý výnos z poplatků a provizí klesl o čtyři procenta,“ uvedla spořitelna. Ke konci roku 2016 měla ČS 561 poboček. Počet zaměstnanců banky klesl z předloňských 10,5 tisíce na 10,3 tisíce.

Zakládáte účet nebo chcete úvěr? Poradí vám Finance.cz

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která vlastní ČS, loni zvýšila čistý zisk o víc než 30 procent na 1,26 miliardy eur (34 miliard korun). „Region střední a východní Evropy si zachovává dynamiku hospodářského růstu, která je nad průměrem eurozóny, což přispívá ke kladným výsledkům a solidnímu čistému zisku naší skupiny,“ komentoval dnes čísla generální ředitel skupiny Andreas Treichl. Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

BRAND24

Konkurenční Komerční bance loni vzrostl čistý zisk meziročně o 7,2 procenta na 14,07 miliardy korun. Zisk vloni vzrostl také skupině ČSOB, a to o osm procent na na 15,1 miliardy korun. Naopak bankovnímu domu Moneta Money Bank loni zisk klesl na 4,05 miliardy korun z předchozích 4,51 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk šest miliard korun, což je meziroční růst o 7,6 procenta.

Přečtěte si exkluzivní rozhovor s šéfem ČS:

Největší problémy? Hazard a porno, říká šéf spořitelny

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon (Autor: Martin Pinkas)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).