Menu Zavřít

Příjmy ČR z cestovního ruchu loni vzrostly

10. 3. 2011
Autor: profit

Příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu loni dosáhly 127,4 miliardy korun, což bylo o 4,9 miliardy více než v roce 2009.

Foto: Profimedia

Příjmy rostly hlavně díky větší návštěvnosti Česka turisty ze zahraničí, výdaje českých turistů za cesty do zahraničí rostly pomaleji. S odvoláním na údaje České národní banky o tom dnes ČTK informoval Mojmír Mikula z agentury CzechTourism.

Zatímco příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu zaznamenaly výrazný nárůst, výdaje Čechů na zahraniční dovolenou se příliš nezměnily,“ uvedl generální ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška.

Ze zahraničí přijelo do ČR v loňském celkem 6,3 milionu turistů, což bylo o pět procent více než v roce 2009. Významně přibylo například turistů z Ruska či USA.

BRAND24

Právě u ruských turistů zaznamenala agentura CzechTourism jeden z nejvýraznějších meziročních skoků. Do Česka jich v roce 2010 přijelo 413.000, což bylo o 26,6 procenta více než v roce 2009.

Výdaje českých turistů na cesty do zahraničí loni dosáhly 77,59 miliardy korun, což bylo jen o 425 milionů více než v roce předchozím. Pomalejší růst výjezdového cestovního ruchu může podle Vondrušky souviset, kromě vývoje české ekonomiky, také s dopadem některých projektů agentury CzechTourism zaměřených na podporu domácího cestovního ruchu, jako je například oblíbený portál Kudy z nudy či kampaň Dovolená v Česku - to letí!.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).