Menu Zavřít

Prazdroj bude zřejmě znovu patřit Japoncům

20. 5. 2016
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Robert Wallace via Flickr

Plzeňský Prazdroj se zřejmě oklikou přes Jižní Afriku vrátí do japonských rukou. Největší šanci na jeho koupi má pivovarnický koncern Asahi.

Na počátku českého skvostu, spodně kvašeného světlého ležáku, stál německý sládek a na jeho konci potkáme nejspíše japonského akcionáře. Plzeňský Prazdroj, už dosti dlouho užívající výhradně mezinárodní značku Pilsner Urquell, je pro českou veřejnost více než pivovar. Je to kulturní a historický symbol jako třeba Karlův most či hora Říp.

Změny vlastníků jsou proto ostře sledované a komentované nejen po hospodách. A je nutno připustit, že v naší moderní historii probíhaly v určitých etapách docela divoce a východoasijská asistence se táhne dějinami privatizace Prazdroje od počátku devadesátých let.

V roce 1991 začal v Praze radit s privatizací zástupce japonské investiční banky Nomura Randall Dillard. A od počátku přesvědčoval české politiky, že Plzeňské pivovary, jak se tehdy podnik jmenoval, by měly být nabídnuty zahraničním investorům. Tehdy se svými radami neuspěl, protože něco takového se považovalo za politickou sebevraždu. Nakonec politické důvody jsou dodnes příčinou toho, že Budějovický Budvar je stále státním podnikem. Plzeňské pivovary ale tenkrát skončily v kuponové privatizaci, do níž šlo sedmdesát procent akcií. Něco si nechal stát, něco dostaly obce a deset procent získali dědicové původních právovárečníků Měšťanského pivovaru v Plzni.

Japonská pojistka

O akcie z kuponovky se nakonec podělily především investiční fondy a struktura vlastnictví byla poměrně roztříštěná. V roce 1995 byla nejsilnějším vlastníkem harvardská parta Viktora Koženého. V roce 1995 Harvardská burzovní společnost vlastnila 25,1 procenta akcií. Fond národního majetku držel dalších devatenáct procent, První investiční ze skupiny IPB 11 procent, menší podíly měly Harvard Capital and Consulting, Česká pojišťovna, Kapitálová investiční společnost České pojišťovny, Investiční a poštovní banka (IPB) či Spolek plzeňských právovárečníků. Firma v té době sdružovala pivovary Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Karlovy Vary, Domažlice, Cheb a sladovnu v Plzni.

Stručná historie Prazdroje
1295 Václav II. udělil 260 plzeňským měšťanům právo várečné
1839 Začala stavba nového Měšťanského pivovaru Plzeň
1842 Bavorský sládek Josef Groll uvařil první várku nového typu piva – spodně kvašeného ležáku
1898 Pivovar si zaregistroval ochrannou známku Prazdroj – Urquell
1946 Znárodnění a sjednocení všech pivovarů v Plzni do národního podniku Plzeňské pivovary
1994 Dokončena kuponová privatizace
1998 Pivovar ovládla prostřednictvím IPB Nomura
1999 Nomura prodává pivovary jihoafrické skupině SAB
2000 Sloučení pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velké Popovice
2009 Dokončeno vytěsnění minoritářů
2016 Čekání na nového vlastníka

Vítězem se ale nakonec stala IPB, která získala podíly od Harvardů i dalších vlastníků a shromáždila dohromady 84 procent akcií, jež spolu s akciemi dalšího velkého pivovaru Radegast vložila do společnosti České pivo.

Na konci této transakce držela akcie Českého piva skupina Nomura a IPB za to dostala směnky v hodnotě devíti miliard korun splatné v hotovosti nebo akciemi IPB, které byly v držení Nomury. To už byl rok 1998 a Nomura byla velkým akcionářem IPB a svou investici do banky si takto pojistila právě pivovarskými akciemi.

Pojistka se jí po krachu banky v červnu 2000 vyplatila, protože zaplatila bezcennými akciemi, a přitom už rok předtím prodala celou pivovarskou skupinu za 24 miliard korun jihoafrické skupině South African Breweries (SAB). To vše za asistence téhož Randalla Dillarda v dresu Nomury, který v roce 1991 přesvědčoval vládu, že má pivovar prodat do zahraničí.

Jihoafrický respekt

Pod křídly SAB se Plzeňskému Prazdroji dařilo opravdu excelentně. Ze zisků v nízkých stovkách milionů na konci devadesátých let se vyšplhal na 3,6 miliardy v posledním zveřejněném finančním roce 2014–2015. Malé pivovary v Domažlicích, Karlových Varech a Chebu firma uzavřela. Přišlo sloučení s Radegastem a Velkými Popovicemi. A po navyšování jmění, kdy SAB dosáhl na 96procentní podíl, v roce 2009 vytěsnil zbývající akcionáře.

BRAND24

Přečtěte si o chystané kampani Carlsbergu

Carlsberg věří fotbalu. Rozjíždí kampaň za 2,2 miliardy

 Carlsberg

SAB, který během té doby narostl expanzí i spojením s americkým pivovarským koncernem Miller, se k tradiční české značce choval s respektem. Přestože Plzeňský Prazdroj nikdy za celá léta nezískal českého CEO, výroba a technologie zůstala v rukou českých sládků a Pilsner Urquell byl vlajkovou lodí celého koncernu.

Po zveřejnění informací o spojení skupiny SABMiller s americkým gigantem Anheuser­Busch bylo jasné, že časy se mění. Zpráva o tom, že středoevropské aktivity nového světového gigantu budou na prodej, pak vyvolává otázky, jak to bude dál. Zvláště když se zdá, že novým vlastníkem se stane koncern Asahi z rodné země přízračného průvodce českých pivovarů, banky Nomura.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).