Menu Zavřít

Potvrzeno: Číňané chtějí koupit Škodu Transportation. Cena? Až 50 miliard

28. 11. 2016
Autor: Škoda Transportation

Čínská společnost Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) v prohlášení pro hongkongskou burzu uvedla, že jedná o koupi plzeňské strojírenské skupiny Škoda Transportation. Podle odhadů by za Škodu mohla čínská firma, která je největším výrobcem vlaků na světě, zaplatit 50 miliard korun.

O zájmu čínské společnosti informoval server iHned.cz. Konečnými majiteli Škody Transportation je podle serveru hlidacipes.org devět fyzických osob.

Číňané v prohlášení napsali, že mají zájem o plzeňskou firmu i s jejími dceřinými firmami. Žádné právně závazné kupní dokumenty ale podepsány nejsou. Po oznámení akcie CRRC vzrostly o dvě procenta.

Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka k možnému prodeji Škody Transportation:

Škoda Transportation - konec jedné kapitoly dějin českého strojírenství?

Miroslav Zámečník

CRRC má podle serveru zájem o Škodu Transportation proto, že její koupě by Číňanům otevřela dveře na evropský trh. Vlaky čínské firmy se mají objevit za dva až tři roky i v Česku, tři soupravy si od CRRC objednal Leo Express.

Skupina Škoda Transportation je největším výrobcem kolejových vozidel ve střední a východní Evropě. Loni utržila rekordních 18,3 miliardy korun, meziročně o 11 procent více, čistý zisk měla 588 milionů korun.

Česká strojírenská skupina vyvezla 54 procent produkce. Nejvíce nyní vyrábí tramvají, největším odběratelem je Praha, Škoda je ale vyváží i do Turecka, Slovenska či Maďarska. Nové tramvaje 27T zahájily v březnu provoz s cestujícími na první tramvajové lince v Číně. Tramvaje byly vyvinuty pro tamní trh s čínskou firmou CRRC Qingdao Sifang.


Dále čtěte:

BRAND24

Škoda Transportation přišla v Německu o zakázku za 10 miliard

Plzeňská Škoda dodá až 20 tramvají do finského Tampere


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).