Menu Zavřít

Postupuji, započítám, inkasuji. Podobu vypořádání ruského dluhu Česku navrhl dlužník

Autor: Pixabay.com

Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 zdědila Ruská federace většinu jeho mezinárodních finančních závazků, ty vůči Československu nevyjímaje. Rusko dluh uznalo, včetně přepočítacího kurzu převoditelného rublu na dolary, který tržní realitu příliš neodrážel a byl pro Česko výhodný.

Dluhy však Ruská federace téměř vůbec nesplácela, a když tak ve složitých deblokačních operacích zahrnujících dodávky nepříliš snadno prodejného zboží.

V roce 1998 Rusko fakticky zbankrotovalo, když nebylo schopno dostát svým závazků při splácení rublových pokladničních poukázek, jimiž financovalo chronické deficity státního rozpočtu. Už samotný fakt, že velkou část dluhu financujete „nakrátko“, protože dlouhé peníze vám nikdo nepůjčí, svědčí o tom, jak špatně na tom ruské finance tehdy byly.

Uvolnění kurzu do té doby zjevně nadhodnoceného rublu pomohlo ruskému průmyslu a vývozu, zatímco devizové inkaso se vzchopilo vzestupem cen ropy. V roce 2001, kdy se Zemanova vláda rozhodla pohledávku za Ruskem v nominální výši 2,3 miliardy dolarů prodat bez výběrového řízení za 550 milionů dolarů (tehdy 21 miliard korun), se už Rusko z krize dávno zotavilo.

Kupujícím byla do té doby neznámá pražská akciovka Falkon Capital, s tehdy sedmi zaměstnanci, napojená na bratry Mamaladzeovy. Bývalí čeští úředníci, kteří tehdy u splácení ruského dluhu byli, dodnes neradi vzpomínají na to, jak jim Paata Mamaladze dal ochutnat vyjednávací taktiky, jež se ve strukturách KGB naučil.

Turbína ve větrném parku v Kalmycku
Falkon dnes inzeruje své investice do větrných elektráren v Kalmykii (součást Ruské federace a jediné místo v Evropě, kde je majoritním náboženstvím buddhismus).

Proč tahle akce prošla, když alternativou mohlo být to prostě vyčekat? (Tahle strategie se trpělivým věřitelům vyplatila – Rusko své závazky nakonec splatilo.)

Protože strukturu i nositele transakce navrhla Čechům ruská strana a dohody bylo dosaženo po jednání tehdejšího ruského premiéra Michaila Kasjanova s Milošem Zemanem. Bylo před volbami a neplánovaný příjem dvaceti miliard do rozpočtu se hodil i v Česku.

Za transakcí s Falkonem stála společnost RAO JES (obdoba ČEZ, v jejímž čele stál Anatolij Čubajs – „otec ruské privatizace“).

Ta se prostřednictvím finančních operací (zápočtů) s diskontovaným českým dluhem oddlužila vůči ruskému státu. Čubajs – zřejmě pouze účetně – na splacení českého dluhu uvolnil ekvivalent padesáti miliard korun, přičemž RAO JES údajně Falkonu zaplatila téměř třicet mi liard, na které si půjčila od Sberbank. Třicet miliard korun „transakčních nákladů“ byly v dobovém kontextu nejen na české, ale i na ruské poměry obrovské peníze.

Čtěte o dalších politických chybách českého prezidenta:

BRAND24

Pomníček Milošových omylů. Mentor politické scény má za sebou horu přehmatů

 Miloš Zeman v dole OKD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).