Menu Zavřít

Polsko-maďarsko-mafiánský kontrakt?

7. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Dodávky plynu

CONTENT24

Dodávky plynu do Polska zřejmě zajišťoval jeden z bossů ruské mafie Semjon Mogilevič. Reportéři polské televize TVN zjistili, že bývalá levicová vláda podepsala v roce 2003 kontrakt na dodávky plynu s maďarskou společností Eural Trans Gas, kterou ovládá právě šéf ruského podsvětí Mogilevič.
Kontrakt má dle opozičních politiků Práva a spravedlnosti (PiS) klíčový vliv na energetickou bezpečnost státu. Jenže ani PiS není v tomto případě čistá. Smlouva podepsaná za levicové vlády byla totiž prodloužena o další dva roky (až do roku 2008) v době, kdy u moci stálo PiS. Šéf klubu vládnoucí strany Občanská platforma (PO) Zbigniew Chlebowski tvrdí, že o propojení firmy s mafií věděl i bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński. „Absolutně si to nepamatuji,“ komentoval obvinění Kaczyński.
O tom, kdo skutečně kontroluje maďarskou společnost, mohl podle reportérů pořadu TVN Superwizjer vědět mimo jiné tehdejší premiér Leszek Miller. Ten ale v televizi popřel, že by mu bylo cokoli známo o provázání podniku s podsvětím. Novináři TVN nicméně usuzují, že maďarská firma získala lukrativní zakázku díky podplacení lidí z vládních kruhů. Při výběru dodavatele plynu se navíc ostatní společnosti stáhly. Podle reportérů zřejmě ruský mafián konkurenci zastrašil.
Mogilevič, jenž dříve působil i v Praze, byl v lednu zatčen v Rusku. Tamější prokuratura mafiánského bosse obvinila z daňových úniků. Zájem o něj mají také USA, kde po něm kvůli praní špinavých peněz pátrá FBI. Vyšetřování zahájila v souvislosti s dodávkami plynu i polská prokuratura.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).