Menu Zavřít

Podpořme vyšší přidanou hodnotu: Mládkův rezort chystá změny v pobídkách

24. 1. 2017
Autor: ČTK

Systém investičních pobídek podle ministerstva průmyslu a obchodu čekají změny. Měla by se zvýšit finanční podpora investičních projektů s vysokou přidanou hodnotou, zejména technologických center a center strategických služeb. Centra by mohla v budoucnu získat hmotnou podporu na nová pracovní místa a na školení a rekvalifikaci nových zaměstnanců plošně v celé zemi, nyní je podpora poskytována pouze v postižených regionech.

„Hnacím motorem ekonomického růstu jsou investice a právě nyní je nejvyšší čas zamyslet se nad systémem jejich podpory. Abychom udrželi tempo růstu a nezaostávali do budoucna za nejvyspělejšími západními státy, měli bychom se spíše než na zvyšování objemu výroby zaměřit na zvyšování podílu přidané hodnoty v produkci,“ uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Mládkův resort chce připravit věcný záměr zákona do voleb.

Vyšší hmotná podpora

Technologickým centrům většího rozsahu by se mohla navýšit hmotná podpora na pořízení majetku. Ve zpracovatelském průmyslu by měly pobídky dostat projekty s jistým dlouhodobým podílem výdajů na výzkum a vývoj. I nadále MPO počítá se zachováním současného rozsahu pobídek ve zpracovatelském průmyslu v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti. Mládek dnes diskutoval možné změny se zástupci podnikatelských svazů či odborů na konferenci Podpora investic do budoucna.

„Změny mají za cíl více podpořit investice s vysokou přidanou hodnotou, které s sebou přináší i růst mezd a zvyšování životní úrovně obyvatel, nejde nám tedy o podporu nových pracovních míst, ale o kvalitu investic,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

S novým zaměřením podpory souhlasí i Svaz průmyslu. „Systém investičních pobídek by se měl zrevidovat a zaměřit se na podporu investic s vyšší přidanou hodnotou a vývoj nových produktů v ČR. Investice by neměly být měřeny pouze podle počtu vytvořených míst,“ uvedl ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.


Přečtěte si, kdo podpoří české startupy:

Investice do českých startupů podpoří Evropský investiční fond 270 miliony


Investiční pobídky se v ČR poskytují investorům v různých formách od roku 1998. V současnosti podporují oblast zpracovatelského průmyslu, technologická centra a centra strategických služeb. Poskytovány jsou ve formě slevy na dani z příjmu právnických osob, hmotné podpory vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace nebo školení nových zaměstnanců, hmotné podpory na pořízení majetku či osvobození od daně z nemovitosti.

V letech 1998 až 2016 bylo na základě zaregistrovaných žádostí uděleno přes tisíc rozhodnutí o příslibu investičních pobídek, na jejichž základě investoři přislíbili proinvestovat přes 800 miliard korun a vytvořit více než 180.000 nových pracovních míst.

Loni získalo příslib investiční pobídky od státu 72 projektů investorů, celková výše pobídek činila 12,5 miliardy Kč, což je meziročně o sedm miliard víc. Například korejská firma Nexen Tire může získat na výstavbu továrny na Žatecku veřejnou podporu až 3,6 miliardy korun, vyplývá z údajů agentury CzechInvest.

Od července 2014 je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Pobídky jsou formou veřejné podpory, která slouží k motivaci zahraničních i tuzemských firem investovat do nových závodů nebo modernizace současných.

BRAND24


Modernizace průmyslu prý vázne. Čtěte o tom:

Modernizace průmyslu vázne. Mládkovo ministerstvo rozdělilo jen 4 ze 120 miliard

 Průmyslové oči. Radek Štourač, jednatel společnosti KinaliSoft, díky dotaci vyvíjí aplikaci pro rozpoznávání osob podle chůze. Jeho firma už má zkušenosti s využitím kamere ve výbě.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).