Menu Zavřít

Investice do českých startupů podpoří Evropský investiční fond 270 miliony

24. 1. 2017
Autor: Deskmag via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Investice do českých startupů podpoří peníze z Evropského investičního fondu (EIF). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes podepsal dohodu s EIF o zřízení fondu rizikového kapitálu, která zajistí část peněz z operačního programu Rizikový kapitál. MPO na tyto účely vyčlenilo 40 milionů eur (přes miliardu Kč) z prostředků evropských strukturálních fondů, které dále doplní deset milionů eur (270 milionů Kč) od EIF a další peníze soukromých investorů.

„Cílem je podpora českých start-upů v jejich přístupu ke kapitálovému financování svého rozvoje na tržních principech. Vítáme ochotu EIF nabídnout know-how podpory rizikového kapitálu českým institucím a přispět tak k přechodu k většímu využívání návratných finančních nástrojů v podpoře podnikání, včetně návazného projektu Národního inovačního fondu,“ uvedl dnes Mládek.

Dohoda s EIF představuje první finanční nástroj v ČR v současném programovém období evropských fondů a vůbec první uskutečněný program investiční podpory start-upů. Nově zřizovaný fond fondů bude poskytovat peníze na investice tzv. rizikového kapitálu. EIF v roli jeho správce zajistí výběr manažerských týmů, respektive fondů rizikového kapitálu a akcelerátorů z trhu. Tyto týmy budou zodpovědné za získání dalšího investičního kapitálu od soukromých spoluinvestorů a za výběr konečných příjemců, tedy českých start-upů, kterým poskytnou investice do kapitálu.


Mladé české firmy podpoří i Izrael. Čtěte o tom:

České startupy bude podporovat Izrael. Vznikne nový fond

Laserové centrum HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy, které z prostředků evropských fondů a ministerstva školství postavil Fyzikální ústav Akademie věd, vyvíjí laserové technologie s průlomovými parametry. Také jeho výsledky by mělo vyhodnocovat nové ministerstvo pro vědu


Podpora bude poskytována na tržním principu obvyklém při žádostech o investice u fondů rizikového kapitálu, nebude zatížena administrativou spojenou s dotacemi. Výběr manažerských týmů se uskuteční letos, výzva bude otevřená pro fondy rizikového kapitálu a akcelerátory. Vybrané fondy by měly začít investovat od konce roku 2017.

Na aktivitu EIF naváže ve druhé polovině roku připravovaný Národní inovační fond. Ten má podpořit novou generaci začínajících podnikatelů. Na podporu zakládání nových firem a rozvoj jejich podnikání má mít fond v dalších letech 25 milionů eur (675 milionů Kč). MPO chce požádat Českou národní banku o licenci do února, investiční společnost by měla začít fungovat v létě. Příprava fondu nabrala v posledních měsících zpoždění oproti původnímu harmonogramu projektu ze začátku loňského roku. ČR je v počtu investic do startupů dlouhodobě na jednom z posledních míst v EU.

BRAND24


Modernizace průmyslu prý vázne. Čtěte o tom:

Modernizace průmyslu vázne. Mládkovo ministerstvo rozdělilo jen 4 ze 120 miliard

 Průmyslové oči. Radek Štourač, jednatel společnosti KinaliSoft, díky dotaci vyvíjí aplikaci pro rozpoznávání osob podle chůze. Jeho firma už má zkušenosti s využitím kamere ve výbě.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).