Menu Zavřít

Podepsáno: GE postaví v Česku továrnu na motory, investuje miliardy

20. 10. 2016
Autor: čtk

Vláda podepsala investiční smlouvu se společností General Electric (GE). Americká firma v Česku postaví závod pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů. Výše investice do závodu dosáhne minimálně 1,35 miliardy korun. Do vývoje nového motoru v evropských závodech společnost investuje celkem 400 milionů dolarů (9,8 miliardy Kč). Celková výše investice v Česku tak bude nižší než původně uváděných téměř deset miliard korun.

Podle generálního ředitele CzechInvestu Karla Kučery je podíl investic firmy do vývoje motoru v ČR z celkové částky 350 milionů dolarů obchodním tajemstvím. „Jisté je, že všechny kapitálové investice, to znamená budovy, stroje a hmotný majetek, budou v ČR, dodal.

Místo, kde nové centrum vyroste, společnost vybere do poloviny příštího roku. Závod by měl zahájit výrobu turbovrtulových motorů v roce 2022, při plné výrobní kapacitě bude vyrábět více než 400 motorů ročně. Dohodu podepsali ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), ředitel CzechInvestu Karel Kučera a viceprezident GE International John Rice.

„Investice je výsledkem dlouhodobé strategie a spolupráce mezi společností GE a Czechinvestem s cílem podpořit rozvoj klíčových high-tech oborů v ČR. Vytvoří stovky lokálních pracovních míst, posílí naše regionální kapacity a vylepší naši globální výrobní síť,“ uvedl viceprezident společnosti GE John Rice.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) jde o zlom v lákání zahraničních investic do Česka. Vláda se chce zaměřit na podobné projekty, které dávají dobře placenou práci a mají vysokou přidanou hodnotu, dodal.

„Udělali jsme významný krok k tomu, abychom oslabili charakter montovny a zajistili, že tady v ČR i do budoucna budou vytvářeny kvalifikované a velmi dobře placené pracovní příležitosti,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

GE Aviation v Česku vytvoří v nové centrále 500 nových pracovních míst a zdvojnásobí tak počet svých zaměstnanců v ČR. Sto z těchto míst už vzniká letos pro podporu vývoje nového motoru ATP pro jednomotorový letoun Cessna Denali. Letoun bude mít s novým motorem dolet okolo 3000 km a bude dosahovat rychlosti přes 520 km/h. „Přes 80 procent našich dodavatelů pro motory řady H je z ČR. Můžete tak očekávat, že budeme pokračovat v rozšiřování dodavatelské základny zde,“ dodal prezident GEAviation Czech Norman E. Baker.

Přečtěte si o původních plánech české vlády a GE:

Vláda podepíše s GE investiční smlouvu za 9,5 miliardy

Budova společnosti General Electric v Praze

Česko by se díky investici mělo dostat mezi pět států, ve kterých jsou vyvíjeny a vyráběny letecké motory. GE může zažádat o investiční pobídku určenou na stavbu nového závodu maximálně do 25 procent uznatelných nákladů.

Vláda znění smlouvy schválila v létě. Usnesení počítá mimo jiné s tím, že stát v souvislosti s investicí GE uvolní v letech 2016 až 2018 téměř dvě miliardy korun na financování přípravy vývoje nových turbovrtulových motorů pro České vysoké učení technické v Praze. Škola chce s americkým průmyslovým konglomerátem spolupracovat. V případě, že bude v roce 2017 financování zcela zajištěno z fondů EU, budou peníze vráceny do státního rozpočtu.

General Electric je největší americký průmyslový konglomerát a z hlediska tržní kapitalizace patří mezi tři největší společnosti na světě. Soustřeďuje se zejména na dopravní technologie, ropu a zemní plyn, finanční služby, energetiku, letectví, zdravotnictví i farmaceutický a strojírenský průmysl. Založen byl v roce 1892, pobočky má ve 170 zemích a zaměstnává přes 300 tisíc lidí.


Také si přečtěte:

Revoluce v 3D tisku: GE chce tisknout letadla

BRAND24

Zisk Unipetrolu srazily nižší prodeje a levná ropa

Benešovský Mavel chce v Bosně investovat téměř sedm miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).