Menu Zavřít

Zisk Unipetrolu srazily nižší prodeje a levná ropa

20. 10. 2016
Autor: čtk

Petrochemickému holdingu Unipetrol ve třetím čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk i tržby. Firma dnes oznámila, že se její čistý zisk meziročně snížil o 1,39 miliardy na 722 milionů korun, tržby klesly o 22 procent na 23,11 miliardy korun. Za důvod poklesu společnost označila nízké ceny ropy a meziročně nižší prodeje produktů způsobené odstávkami jejích rafinérií.

Pozitivně naopak výsledky ovlivnilo další pojistné plnění, které firma získala od pojišťoven v souvislosti s odškodněním loňské havárie etylenové jednotky v Záluží u Litvínova. Unipetrol v pondělí oznámil, že do výsledků zaúčtuje platby od pojišťoven 90 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).

Analytik BH Securities Martin Vlček uvedl, že výsledky jsou kvůli neobvykle nízké úrovni produkce firmy i jednorázovým položkám z příjmů z pojistného zkreslené. Podobné to bude ještě u čísel za příští čtvrtletí. „Obavou do budoucna zůstávají nízké petrochemické marže, i když se cena ropy v posledních týdnech značně zvýšila,“ dodal.

Čistý zisk a tržby klesly firmě meziročně i za celých devět měsíců. Čistý zisk za období činil 3,8 miliardy korun, což je meziročně o 3,28 miliardy méně. Tržby se snížily o 29 procent na 61,347 miliardy.

Výrobu na etylenové jednotce v Záluží obnovil Unipetrol v minulých dnech. Podle generálního ředitele společnosti Andrzeje Modrzejewského chemička předpokládá, že by v souvislosti s událostí na jednotce měla mít nárok získat na pojistném zpátky náklady na její opravu 3,9 miliardy korun a ušlý zisk 9,9 miliardy korun.

Unipetrol měl technické potíže. Přečtěte si:

Unipetrol obnovil výrobu v poškozené jednotce. Oprava stála čtyři miliardy

Petrochemický areál Záluží, chemička Unipetrol (Zdroj: ČTK)

Firma nedávno obnovila také zpracování ropy v kralupské rafinérii, kde provoz stál kvůli havárii krakovací jednotky. „Takže jsou v současné době obě rafinérie v Kralupech a v Litvínově provozovány na plnou kapacitu,“ uvedl dnes Modrzejewski.

Finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik doplnil, že firma chce nadále investovat do svých aktiv v České republice. V minulosti se spekulovalo o tom, že majitel Unipetrolu, polský PKN Orlen, by mohl chtít z Česka odejít. Chování Orlenu v ČR dlouhodobě kritizuje největší minoritní akcionář Unipetrolu, společnost Paulinino Limited, za kterou stojí finanční skupina J&T.

Konkrétní plánované investice odmítl Kastelik sdělit. Odkázal na začátek příštího roku, kdy by měl Unipetrol zveřejnit novou pětiletou strategii. Modrzejewski připomněl, že společnost v ČR staví novou polyetylénovou jednotku v Záluží. Celkové investiční náklady na stavbu činí 8,5 miliardy korun. „Částku hodláme proinvestovat do konce roku 2018,“ dodal.

Polskému majiteli se daří

PKN Orlen, největší polské ropné společnosti, vzrostl zisk ve třetím čtvrtletí o 92 procent. K zisku společnosti dopomohly finanční položky, jako je zvýšení hodnoty zásob, vliv kurzových změn na hodnotu dluhu a výplaty pojistného plnění.

Čistý zisk PKN vzrostl na 1,5 miliardy zlotých (9,4 miliardy korun) ze 795 milionů zlotých ve stejném období loňského roku. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadli výsledek na 1,4 miliardy zlotých.


Jak je na tom letos Unipetrol? Čtěte více:

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou obnovila zpracování ropy

BRAND24

Unipetrol vyplatí dividendu. Akcionáři čekali 8 let

Střídání ve vedení Unipetrolu. Switajewského nahradí Modrzejewski


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).