Menu Zavřít

Po šéfovi Samsungu jde policie. Kvůli miliardovým úplatkům

16. 1. 2017
Autor: Redakce

Jihokorejský úřad speciálního žalobce požádal o vydání zatykače na šéfa největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jonga. Žaloba ho viní, že jeho firma zaplatila úplatky ve výši 36,42 milionu dolarů (asi 926 milionů korun) Čche Son-sil, důvěrnici dočasně sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, výměnou za různé výhody. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Samsung Group obvinění odmítá.

I Če-jonga, který je známý také jako Jay Y. Lee, vyšetřovatelé minulý týden vyslýchali nepřetržitě 22 hodin v rámci korupčního skandálu, který minulý měsíc vyústil v rozhodnutí parlamentu dočasně sesadit prezidentku Pak Kun-hje. V žádosti o vydání zatykače žaloba I Če-jonga viní také ze zpronevěry a lhaní pod přísahou při parlamentním slyšení. Soudní jednání, které rozhodne o schválení či zamítnutí žádosti o zatykač, se bude konat ve středu v 10:30 místního času v Soulu (02:30 SEČ).

Krátce po zveřejnění této zprávy vydal konglomerát Samsung Group prohlášení, že obvinění nepřijímá. Podle žalobců I Če-jong zaplatil úplatek mimo jiné proto, aby si zajistil podporu jihokorejské vlády pro kontroverzní fúzi společnosti Samsung C&T s firmou Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách.

Předseda penzijního fondu NPS Mun Hjong-pchjo byl dnes obžalován ze zneužití moci a křivého svědectví. Zatčen byl v prosinci poté, co přiznal, že nařídil třetímu největšímu penzijnímu fondu na světě, aby v roce 2015 podpořil zmíněnou fúzi v hodnotě osmi miliard dolarů. Mun Hjong-pchjo byl tehdy ministrem zdravotnictví, které má NPS pod kontrolou.

Čtěte více o skandálu v nejvyšších patrech jihokorejské politiky:

Jihokorejští poslanci sesadili prezidentku. Vaz jí zlomil korupční skandál

Korejská prezidentka Pak Kun-hje

Ze spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries nejvíc těžil I Če-jong a jeho rodina. I Če-jong, který je místopředsedou dceřiné společnosti Samsung Electronics, vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia ochromil infarkt. I Če-jong je jeho jediný syn.

I Če-jong minulý měsíc před poslanci jihokorejského parlamentu prohlásil, že bylo nevyhnutelné posílat peníze nyní vězněné prezidentčině důvěrnici Čche Son-sil. Zároveň připustil, že dary byly nepatřičné. Peníze byly určeny dvěma nadacím prezidentčiny důvěrnice a také na koupi koně pro dceru Čche Son-sil, která se věnuje jezdeckému sportu.

I Če-jong nicméně odmítá obvinění, že by za finanční příspěvky žádal on sám či firma Samsung od vlády nějaké výhody. Podle vyšetřovatelů dědic Samsungu kromě podpory fúze firem Samsung C&T a Cheil Industries po vládě chtěl, aby mu také po otcově onemocnění pomohla s převzetím vedení nejhodnotnější jihokorejské firmy.

Prezidentku Pak Kun-hje v prosinci dočasně odvolal parlament kvůli korupčnímu skandálu. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat.

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

BRAND24

Čche Son-sil, která je nyní ve vazbě a je souzena pro zneužití moci a korupci, dnes před soudem znovu popřela, že by se dopustila něčeho protizákonného. Odmítla také, že by o kontroverzní fúzi týkající se firmy Samsung věděla předem.

Dále čtěte:

Zisk Samsungu prudce vzrostl. Je na tříletém maximu

Akcie Samsungu stouply na nový rekord


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).