Menu Zavřít

Akcie Samsungu stouply na nový rekord

30. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Akcie jihokorejské společnosti Samsung Electronics dnes stouply o více než čtyři procenta na nový rekord. Reagovaly tak na úterní oznámení správní rady, že zváží rozdělení skupiny na dvě samostatné společnosti a zvýší dividendu.

Akcie Samsungu posílily o 4,1 procenta na rekordních 1,746 milionu wonů (37.900 Kč). To je nejvyšší hodnota od roku 1975, kdy se s akciemi společnosti začalo obchodovat na burze. Od počátku letošního roku akcie vzrostly již o 39 procent, napsala agentura Bloomberg.


Přečtěte si o nedávné akvizici Samsungu:

Samsung koupí za 200 miliard amerického výrobce autoelektroniky Harman


Samsung je pod tlakem některých investorů v čele s americkým investičním fondem Elliott Management, aby se rozdělil na holdingovou firmu a provozní společnost. Tento krok má zvýšit hodnotu pro akcionáře. Tlak na restrukturalizaci se navíc zvýšil po fiasku s přístrojem Galaxy Note 7, jehož výrobu musela firma v říjnu zastavit, protože nedokázala odstranit problémy s přehříváním baterií, které způsobovaly vznícení přístroje.

Samsung Chart

BRAND24

Aktuální pohyb akcií Samsungu na burze (zdroj: Ieconomics)

V úterý správní rada oznámila, že najme vnější poradce, kteří důkladně zhodnotí optimální firemní strukturu. Vedení však zdůraznilo, že rozhodnutí zatím nenaznačuje, pro co se nakonec firma rozhodne, a jeho postoj je zatím „zcela neutrální“. Zhodnocení by mělo trvat nejméně šest měsíců. Firma rovněž v úterý oznámila, že zvýší dividendu za letošní rok o 36 procent a v lednu spustí program odkupu vlastních akcií.

Samsung letos stíhají problémy. Přečtěte si o nich:

Po mobilech i pračky. Samsung jich v USA stahuje z trhu 2,8 milionu

Pračky společnosti Samsung prý explodují. Firma je nyní hromadně stahuje v USA z trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).