Menu Zavřít

Paradox. Hon za čistými energiemi může zplundrovat planetu

20. 7. 2017
Autor: psyberartist via flickr.com (CC BY 2.0)

Poptávka po drahých kovech, jež jsou nezbytné pro nové technologie v oblasti obnovitelných zdrojů a ukládání energie, může ohrozit životní prostředí nešetrnou těžbou, varovala Světová banka. Poptávka po lithiových bateriích přitom může v následujících letech stoupnout až o tisíc procent.

Odklon od fosilních paliv směrem k obnovitelným zdrojům bude vyžadovat velké množství vzácných kovů a novou těžbu, jež může způsobit problémy životnímu prostředí, varovala Světová banka ve své zprávě.

Technologie, jež mají snížit emise skleníkových plynů, zejména větrné a solární systémy na výrobu elektrické energie a následné ukládání energie, jsou materiálově náročnější než dosavadní systémy využívající klasická fosilní paliva.


Boj o nerosty se vede i pod mořem. Čtěte více:

Zlatá horečka zachvátila dna oceánů. Bojuje se o vzácné kovy

Stroj pro průzkum mořského dna.


Nová těžba může mít vliv na využití půdy a vody a je také energeticky náročná. „Pokud nebude správně řízena těžba hornin, může to znamenat problém v boji proti klimatickým změnám,“ uvedl pro Financial Times Riccardo Puliti, který ve Světové bance šéfuje skupině, jež se zabývá energiemi a těžbou.

Poptávka po lithium-iontových bateriích může růst až o tisíc procent, upozornila banka. Navíc se velcí těžaři, jako jsou firmy Glencore a Rio Tinto, začínají orientovat na těžbu kovů, jež se uplatňují při výrobě baterií. Přitom se věnuje málo pozornosti tomu, jak těžba drahých kovů probíhá a ovlivňuje životní prostředí.

Vývoj ceny lithia za poslední rok


source: tradingeconomics.com

Zpráva London School of Economics and Political Sciences uvedla, že těžařské firmy neuvádějí své cíle na snižování emisí při těžbě. Nešetrná těžba pak může významně narušovat místní ekosystém, zejména vodní.

Rozšíření těžby v Bolívii

Například těžba v Bolívii, jež má největší ložiska lithia na světě, může ohrozit unikátní solná jezera Salar de Uyuni. Tamní prezident Evo Morales již vyhlásil, že chce výrazně zvýšit těžbu v této unikátní lokalitě, jež láká mnoho turistů z celého světa. „Vybudujeme velký lithiový průmysl, máme k dipozici 800 milionů dolarů,“ oznámil.

BRAND24

Americká vládní agentura US Geological Survey odhadla, že v oblasti se nachází devět milionů tun lithia, což představuje asi čtvrtinu celkových světových zásob tohoto lehkého kovu. Celkově by Bolívie mohla disponovat až polovinou světových zásob lithia. Bolivijská vláda chce kromě těžby vybudovat továrny na výrobu baterií, případně i automobilky.

Související články:

Zaostřeno na lithium. Vláda schválila politiku pro nerostné suroviny

Dvě miliardy místo milionu. Čína hodlá ovládnout trh s lithiem a na cenu nehledí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).