Menu Zavřít

Pan Vilém, třetí toho jména

4. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Hibernal 2006 a Pinot Noir - Roučí mělnické 2005

Závěrečná část malého seriálu o vínech, která se představila při oslavě výročí vydání vinařských ediktů císaře a krále Karla IV., patří Mělnickému vinařství Kraus.
Producent
Přestože Vilém Kraus má za sebou zázemí svého děda i otce, jeho vinařská filozofie se ubírá novými cestami. Děd profesor Vilém Kraus je především šlechtitel, otec docent Vilém Kraus šel víceméně v jeho stopách. Založil sice Vinařský dům Bakchus na počátku devadesátých let minulého století, ale vína nelahvoval, nabízel jen „sudovku“, na svůj čas znamenitou. Nejmladší z rodu Krausů, Vilém III., zúročil teoretické znalosti s genetickou rodovou výbavou a pustil se do budování moderního podniku. Ovšem při všem respektu k vinařským tradicím a historickému odkazu Mělnicka. Svá vína začal stáčet do lahví, vedle osvědčených známek, kupáží Mělničina v bílé i červené variantě, začal s produkcí odrůdových vín. Do vinohradů přinesl odolné révy z Německa, vedle tradičních a osvědčených sort, jako jsou portugaly, millerky či rulandská, se ve výsadbách Vinařství Kraus objevily ještě hibernal, dornfelder nebo kerner.
Vína z odrůd v oblasti tradičních připravuje Vilém Kraus s důrazem na vypointování všech typických vlastností terroiru a regionální jedinečnost. Svým způsobem drsná, ovšem drsná jaksi plánovitě a „řízeně“, jsou vína pod etiketou Víno Kraus reprezentanty nové vinařské školy na Mělníce.
Ač je vinařství oproti jiným velice mladé, za dobu své existence se stačilo prosadit mezi producentskou špičku. Vína převážně v základních jakostních kategoriích se vyznačují odrůdovou čistotou, živým charakterem a lehkostí, zaručující příjemnou a dlouhou pitelnost. Z třiceti hektarů vinic sklep vyprodukuje přibližně 20 až 25 tisíc lahví ročně.

Doporučená vína
Hibernal 2006 české zemské víno - suché, Mělnické vinařství Kraus. Víno se představuje lehkou zlatou barvou se zelenkavými odstíny, ve sklence také probleskují desítky jásavých jiskérek. Výrazná kytka je složena z vůní ovocito-hroznových, zpoza nichž se prosazují minerální dotek a jemná stopa kořenní. Chuť je přes důraznější atak kyselin uhlazená, s hroznem podtrženým opět minerální příchutí a v závěru se rozeznívajícím akordem zemitosti. Víno nezapře svůj severní původ, je živé a svěží s patrnou kyselinou. Díky své jedinečnosti si jistě najde vyznavače, za trochu panovačným nástupem se v doběhu přece jen zakulatí a zmírní.
Pinot Noir - Roučí mělnické 2005– suché, Mělnické vinařství Kraus. Víno se prezentuje rubínovou barvou s oranžovým nádechem společně s veselým zajiskřením. Buket rozehrává partii vůní tmavého ovoce, do které se „plete“ lehký taninový přídech a náznaky minerálních ataků. Co chybí chuti na tělnatosti, dohání čistým odrůdovým výrazem. Vedle projevu lesního ovoce se v ní objevuje přítomnost hořčinek – nijak však celkový charakter nezmermocňující - dále pak uměřený dotyk „dřevěné“ chuti sudu. Celkový dojem je charakteristický pro danou oblast, projev zprvu zemitější, se však po chvíli urovná a víno odezní v příjemné, zdánlivě obhroublé, hladivé harmonii.

Volba pokrmu
Kuchaři na zmíněné oslavě k mělnickému Hibernalu připravili dva saláty - s křepelčími vajíčky a pěnu z tomatového salátu. Víno si dobře porozumělo i s hovězími plíčky na smetaně v těstovinové taštičce.
K rulandskému byla doporučena králičí terina s karotkou, na daňka ve vinné omáčce nestačilo. Zato se však překvapivě sbratřilo s telecím pleckem na smržích.

CONTENT24

Révy ve vinicích vinařského domu Kraus
Bílé:
Müller-Thurgau,
Ryzlink rýnský, rulandská – šedé a bílé,
Hibernal
stopově Kerner
Modré:
Modrý portugal
Rulandské modré,
Dornfelder,
nevelká plocha Zweigelltrebe
(řazení je sestupné podle rozsahu výsadby)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).