Menu Zavřít

OKD vyzve bývalé topmanažery, ať uhradí miliardové škody

18. 1. 2017
Autor: Redakce

Způsobili jste nám škodu, zaplaťte dohromady 2,8 miliardy korun. Podobné oznámení zřejmě brzy dostanou do schránky bývalí členové představenstva a dozorčí rady OKD, kteří v minulosti odsouhlasili výplatu vysokých dividend a předlužení důlního podniku. O výši odškodného však bude muset ještě rozhodnout soud.

Insolvenční správce Lee Louda vyzval současné vedení zbankrotované společnosti OKD, ať se přihlásí o peníze u bývalých topmanažerů. Podle obchodního zákoníku měli spravovat firmu s péčí řádného hospodáře. Místo toho plnili přání vlastníků mateřské skupiny NWR Zdeňka Bakaly a Petera Kadase. A dopustili tak finanční vysání podniku, který následně v květnu loňského roku skončil v úpadku.

Klíčový pro neblahý osud OKD byl podle insolvenčního správce roky 2010 a 2012. V té době v představenstvu seděli Klaus-Dieter Beck, Ján Fabián, Karl Friedrich Jacob, Marek Jelínek, Miklos Salamon, Stanley Subolewski a Miroslava Trgiňová. Dozorčí radu tvořili Luboš Řežábek, Jan Hanousek, Otto Jelínek, Miroslav Syrový, František Válek a Jaroslav Vlach.

Po jmenovaných lidech má OKD podle Loudy škodu vymáhat. „Porušili svou právní povinnost postupovat při výkonu funkce s péčí řádného hospodáře, když rozhodli o zadlužení vnitroskupinovým úvěrem za účelem výplaty vysokých dividend jedinému akcionáři. Tím vznikla škoda spočívající v povinnosti hradit úroky z úvěru, přičemž tato škoda je přímým důsledkem jednání členů volených orgánů,“ uvedl insolvenční správce OKD.

Jisté štěstí mají naopak tehdejší vlastníci NWR Bakala a Kadas. Ve statutárních orgánech OKD již v té době neseděli. Postihu se tedy vyhnou, i když se výplata vysokých dividend odehrála na jejich přání.


Připomeňte si poslední vývoj v OKD:

Krúpa útočí na Bakalu. Chce mu nechat obstavit majetek

OKD žaluje Bakalu a NWR, požaduje 24,5 miliardy

OKD se přidaly k likvidaci NWR, přihlásily pohledávku za 22,67 miliardy

Krúpa neuspěl, orgány OKD mohou nakládat s majetkem

OKD požádaly o 723 milionů na útlum dolu Paskov, Babiš to odmítá

Zadlužené OKD opustí šéf. Nový generální ředitel už nepřijde


Jak vyplývá z dokumentu uloženého v insolvenčním rejstříku, škodu Lee Louda vyčíslil přesně na 2 786 785 110 korun. Jak se k této částce dopočítal? Jedná se o zaplacené úroky z vnitropodnikového úvěru, které OKD během let 2010 až 2014 odvedlo mateřskému holdingu NWR do Nizozemska. Úroková sazba u této půjčky byla vyšší, než za kolik v té době půjčovaly banky.

Celý řetězec transakcí je poněkud složitější. Představenstvo OKD rozhodlo 17. května 2010 o výplatě dividendy ve výši 12,8 miliardy korun. Padly na to peníze původně určené na splacení úvěru u konsorcia bank. Chybějící peníze si OKD muselo půjčit od vlastníka. Něco podobného se opakovalo o dva roky později, kdy OKD vyplatilo mateřské skupině dalších 6,1 miliardy korun a znovu se muselo zadlužit.

BRAND24

O konkrétní výši škody bude muset rozhodnout soud na základě žaloby podané současným vedením OKD. Insolvenční správce Lee Louda však již nyní zapsal pohledávku za bývalými šéfy podniky do soupisu majetkové podstaty zkrachovalé těžební společnosti.

Přečtěte si:

Ostravsko na odpis? Kraj dusí OKD i úprk mladých

Co zastaví krvácení Moravskoslezského kraje?

ilustrační foto

Podívejte se na rozhovor Euro TV s Pavolem Krúpou nejen o zájmu o OKD:


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).