Menu Zavřít

Ohrožené žirafy může zachránit vzdálená americká agentura

25. 5. 2017
Autor: CC BY-SA 4.0/Dh1970

Žirafy, které žijí výhradně v Africe, jsou ohroženy vymřením, protože se jejich populace snížila ve volné přírodě pod sto tisíc jedinců. Pomoci jim může vládní agentura, které formálně šéfuje Donald Trump.

Pět velkých organizací, které se zabývají ochranou přírody, napsaly petici americké vládní agentuře United States Fish and Wildlife Service (USFWS), aby zařadila žirafu na seznam ohrožených druhů.

Populace žiraf se podle organizace International Fund for Animal Welfare za posledních 30 let snížila o 40 procent a jejich stav ve volné přírodě je okolo 97 tisíc jedinců.

Oblasti výskytu žirafy.

„Žirafy pomalu vymírají desítky let a musíme jednat rychle, než navždy z přírody zmizí,“ řekla Tanya Saneribová z nevládní organizace Center for Biological Diversity.

Proč by africkým savcům, kteří jsou nejvyššími suchozemskými živočichy, měla pomoci právě americká agentura, jež spadá pod americké ministerstvo vnitra a má za úkol chránit druhy žijící na území Spojených států?

Zákaz obchodu

Odpověď je poměrně jednoduchá. Zařazením žiraf na americký seznam ohrožených druhů, který vznikl v roce 1973 schválením zákona Endangered Species Act (ESA), dojde k tomu, že jakýkoliv obchod s tímto ohroženým druhem se stane kriminálním činem.

Hlavním úkolem ESA je taková ochrana živočišných druhů, aby se rozšířily v přírodě natolik, že jejich ochrana nebude nutná. Bohužel žiraf se obchod týká tak intenzivně, že jejich zařazení na americký seznam jim může výrazně zvýšit šance na přežití.


Křováci se brání před náporem civilizace:

Křováci se brání nájezdu neetických vědců. Už toho „civilizaci“ dali dost  Sanové v Botswaně


Jen mezi lety 2006 až 2015 se podle databáze USFWS do Ameriky dovezlo přes 21 tisíc vyřezávaných předmětů z kostí žiraf, přes tři tisíce kůží a 3744 loveckých trofejí. Celkem se jednalo o 33 321 předmětů, které byly vyrobeny z těchto majestátních savců.

„Pokud tolik lidí chce mít něco ze žirafy, poptávka může být příliš vysoká na to, aby druh mohl přežít. Zvýšená poptávka po produktech ze žiraf může povzbuzovat ilegální lovce, například tím, že budou překračovat povolené limity pro odstřel,“ napsal server theconversation.com.

Omezení poptávky

Seznam ohrožených druhů by přitom měl každý stát pravidelně aktualizovat, aby bylo zamezeno mezinárodnímu obchodu s těmito zvířaty, předpokládá Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) z roku 1973. I když žirafa není na seznamu CITES, nic nebrání jednotlivým státům, aby dovoz omezily.

Zařazení žirafy na seznam ESA by znamenalo, že americká vláda, která je nyní řízena Donaldem Trumpem, by omezila dovoz výrobků nebo částí tohoto ohroženého druhu a tím by pomohla omezit poptávku po celém světě, jsou přesvědčeni ochránci zvířat.

Nyní je na americkém seznamu ohrožených druhů 1382 položek, přitom na území USA žije 711 z nich.

Už během února republikánští zákonodárci požadovali po agentuře USFWS, aby vyčíslila náklady na záchranu jednoho živočišného druhu. Podle zákona má na odpověď 90 dnů.

BRAND24

Server televize Fox fox6now.com upozornil na to, že do roku 2004 vymřelo 42 druhů jen kvůli tomu, že se včas nedostaly na seznam ohrožených druhů. Brett Hartl z Center for Biological Diversity požadavek republikánů označil za absurdní.

Další články o Africe:

Rozvíjející se ekonomiky v Africe trpí nelegálním odlivem kapitálu

Testování první vakcíny proti malárii začne v Africe


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).