Menu Zavřít

Ofenziva MOL: Maďaři v Česku proinvestují miliardy

25. 4. 2017
Autor: MOL

Maďarská ropná skupina MOL uvedla, že mezi roky 2017 a 2019 chce v Česku do modernizace a dokončení přejmenování svých stanic investovat 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun).

„Jen pro rok 2017 jsou naplánovány investice ve výši téměř jedné miliardy korun,“ řekl mluvčí MOL v ČR Tomáš Pavlík. Peníze chce firma vložit mimo jiné do rozšíření konceptu vlastních prodejen Fresh Corner na jednotlivé pumpy. Nyní je motoristům nabízí na 60 stanicích, do konce letošního roku se mají rozšířit na zhruba 140 pump, tj. přibližně na tři čtvrtiny všech zelených MOL stanic v ČR.

MOL v loňském roce v ČR klesl čistý zisk i tržby. Čistý zisk činil 639 milionů korun a byl o pětinu nižší než v roce 2015. Tržby pak klesly o třetinu na 40,2 miliardy Kč. Firma ale upozornila, že výsledky mají díky akvizicím, integraci a fúzi čtyř společností zkreslující výpovědní hodnotu.

Skupina MOL v České republice zahrnovala ještě předloni čtyři společnosti - MOL Retail ČR (bývalý Lukoil), MOL čerpací stanice (bývalý Agip), Slovnaft ČR a Pap Oil. Ke konci roku 2015 došlo ke sloučení firem Pap Oil a MOL Retail ČR se společností Slovnaft ČR, která se stala jejich právním nástupcem. Obchodní jméno firmy se od začátku ledna 2016 změnilo na MOL Česká republika. Od dubna pak byla s MOL Česká republika sloučena i firma MOL čerpací stanice. „V loňském roce jsme se soustřeďovali zejména na konsolidaci maloobchodní sítě včetně investic přesahujících výši 600 milionů korun,“ uvedl Pavlík.


ČEZ se zbavuje podílu v maďarské MOL. Očekává přínos přes 3 miliardy

 Čerpací stanice MOL


S celkovými 306 čerpacími stanicemi je skupina v současnosti druhým největším provozovatelem benzinových pump na českém trhu. Jedničkou je Benzina patřící petrochemickému holdingu Unipetrol. Po převzetí 68 stanic od OMV bude mít více než 400 čerpacích stanic.

BRAND24

Skupina MOL již dříve uvedla, že do budoucna plánuje mít v ČR dvě značky - MOL a Pap Oil. Značku MOL má nést asi 60 procent stanic skupiny v Česku, zbytek bude Pap Oil. Pumpy Lukoil a Agip přejmenoval MOL jako první, nyní mu chybí osadit svým jménem několik posledních čerpacích stanic Slovnaft, které v Česku dříve vlastnil jako jediné. Původní jméno Slovnaft zůstane pouze čerpací stanici Lety v katastru obce Horosedly na Písecku.

Čtěte o středoevropských korporátních gigantech:

Mezi 500 největších firem regionu je 74 českých


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).