Menu Zavřít

ČEZ se zbavuje podílu v maďarské MOL. Očekává přínos přes 3 miliardy

30. 3. 2017
Autor: MOL

Energetická skupina ČEZ spustila prodej svého podílu 7,5 procenta v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL. ČEZ z transakce očekává přínos 3,4 miliardy korun do letošního zisku před zdaněním. Podíl v MOL získala dceřiná společnost CEZ MH B.V. podle smluv z konce roku 2007 o budoucí výstavbě plynových elektráren v areálech rafinerií MOL.

„ČEZ využívá optimálního načasování transakce poté, co v nedávné době došlo k výraznému růstu ceny akcií MOL a představenstvo MOL oznámilo návrh dividendy,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podíl v držení ČEZ podle mluvčího odpovídá 80dennímu objemu obchodů s akciemi MOL na burze. Spolu s přínosem do zisku ČEZ v řádu miliard korun bude podle české firmy výsledkem nynější transakce zhodnocení z držení akcií ve výši 4,5 procenta ročně za deset let držení akcií.

Vývoj ceny akcií MOL v Budapešti (forinty/akcie) proti vývoji tamního indexu

 Vývoj cen akcií MOL

ČEZ měl společně s MOL vybudovat na základě smluv z roku 2007 paroplynové elektrárny v areálu bratislavské rafinerie Slovnaft a v Maďarsku. Poté, co se ČEZ a MOL dohodly, že se stavba neuskuteční kvůli ztrátovosti výroby elektřiny v plynových elektrárnách, ztratily akcie MOL pro ČEZ strategický význam. Prostřednictvím CEZ MH B.V. proto vydala v lednu 2014 česká firma dluhopisy, které mají jejich držitelé nyní možnost vyměnit za akcie MOL v držení ČEZ.


Čtěte více o dění v ČEZ:

Fantomas se zlobí. Beneš provádí v ČEZ čistky

ČEZ by se kvůli protichůdným postojům akcionářů mohl rozdělit, připouští Beneš

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš

BRAND24


„ČEZ souběžně realizuje odkup vyměnitelných dluhopisů a blokový prodej akcií MOL. Pověřené banky transakci realizují tak, aby byla co nejvíce zisková pro ČEZ,“ uvedl Kříž. Obě transakce ČEZ oznámil ve středu po skončení burzovního dne. Nabídka na odkup dluhopisů bude ukončena dnes večer.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk skupiny ČEZ loni meziročně klesl o 29 procent na 14,6 miliardy korun, tržby se snížily o tři procenta na 203,7 miliardy Kč. V letošním roce očekává ČEZ provozní zisk EBITDA 52 miliard Kč a čistý zisk očištěný o mimořádně vlivy 12 až 17 miliard korun.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).